Narastek iz stročjega fižola

Sestavine za 4 osebe:

· 500 g stročjega fižola

· 4 jajca

· 250 g kisle smetane

· 150 g naribanega sira

· sol in poper

· malo masla za pekač

 

Priprava:

1. korak:

Stročji fižol, uporabimo lahko zelenega ali rumenega, očistimo (porežemo nastavke pecljev, vršičke in morebitne nitke) in operemo. Narežemo ga na nekaj centimetrov dolge kose in stresemo v slan krop. Kuhamo ga približno 20 minut oziroma tako dolgo, da se zmehča, a je še čvrst na ugriz.

2. korak:

Medtem v posodo ubijemo jajca in jih z ročno metlico razžvrkljamo. Dodamo kislo smetano, sol in poper ter temeljito premešamo. Nato v zmes vmešamo še 2/3 naribanega sira, ta je lahko edamec, tilsit ali pa čedar, ki je bolj močnega okusa.

3. korak:

Kuhan fižol odcedimo in nežno vmešamo v jajčno zmes, nato pa vse skupaj pretresemo v pekač, ki smo ga prej namastili z maslom. Po vrhu potrosimo preostanek sira. Narastek pečemo v na 180 oC ogreti pečici dobre pol ure oziroma toliko časa, da se zlato rjavo zapeče.

Narastek je lahko s skledo solate odlična in zdrava samostojna jed. Popestrimo ga lahko, če v jajčno zmes vmešamo na koščke narezano in predhodno popraženo hrenovko ali slanino.

Oglas