Napoved za knežje mesto: Prihaja kadrovski cunami?

Celjski župan Bojan Šrot je že ob vnovični izvolitvi napovedal, da predvideva v novem mandatu kar nekaj kadrovskih sprememb. »Ekipo je treba osvežiti, pripeljati ljudi z novimi idejami, novo energijo, da bo vse skupaj boljše funkcioniralo. Na te stvari ne gledam osebno, ampak poskušam najti čim boljše rešitve,« je povedal takrat. Na zadnji seji mestnega sveta smo lahko slišali predlog, da bi bilo dobro, da bi se z menjavo mestnega sveta zamenjali tudi člani nadzornih svetov v vseh zavodih in družbah, ki so v občinski lasti. »V teh svetih sedijo ljudje, ki nimajo več stika z lokalno politiko,« je dejal.

Statutarna komisija
V SMC Celje se želijo glede omenjene tematike najprej seznaniti s konkretnimi predlogi župana, s katerimi naj bi tudi pojasnil, kako so zamišljene te ‘menjave’. »Nad takšnim nameravanim ravnanjem izražamo zaskrbljenost, saj smo prepričani, da gre za poskus izrazito političnega kadrovanja, s katerim se bo ogrozilo neodvisno delovanje teh organov,« razmišljajo. Menijo, da bo morala omenjeno tematiko še pred novo sejo obravnavati Statutarna komisija, če so takšni postopki razrešitve pravno ustrezni in ali to tudi pomeni, da se morajo sedaj vsi akti zavodov spremeniti v delu glede trajanja mandata svetov zavodov.

Preučili in predlagali
V Levici bodo pozive za imenovanja, ki jih pričakujejo, preučili in predlagali kandidate, ki bodo zastopali načela delovanja zavodov v javnem interesu, pravice delavcev in kakovostne storitve za občane. Svetniška skupina SDS pa glede tega še ni dorekla stališča.