Namaz iz fižola z žajbljem

Sestavine za 6 oseb:

· 3 stroki česna

· 2 žlički sesekljanega svežega žajblja

· žlička sesekljanega svežega rožmarina

· 500 g kuhanega belega fižola (lahko iz pločevinke)

· olivno olje

· 2–4 žlice hladne vode

· sol in poper

 

Priprava:

1. korak:

Skuhamo fižol do mehkega v slani vodi oz. odpremo pločevinko fižola, ga oplaknemo pod hladno vodo in odcedimo.

2. korak:

Česen olupimo in drobno nasekljamo. V kozici segrejemo 1/4 skodelice olja. Dodamo česen, žajbelj in rožmarin. Začimbe približno minuto mešamo in pražimo na srednji temperaturi. Pazimo, da česen ne bo porjavel, ker takšen zagreni. Kozico odstavimo.

3. korak:

V kozico z začimbami stresemo kuhan in odcejen fižol, solimo in popramo, dodamo malo tekočine od kuhanega fižola ali pa navadne vode ter premešamo. Zmes stresemo v multipraktik in zmeljemo v gladek pire, če se nam zdi pregost, dodamo še kakšno žlico vode. Pripravljen namaz nadevamo v servirno skledico, pokapamo z malo olivnega olja in postrežemo s kruhom.

Ta zdrav in okusen namaz s svežim pita kruhom je odličen prigrizek za družabni večer s prijatelji.

Oglas