Namaz iz čičerike – humus

Sestavine:

  • 250 g kuhane čičerike
  • sok ene limone
  • 45 g oz. 3 žlice sezamove paste – tahini
  • 2 stroka česna
  • 4 žlice olivnega olja
  • čajna žlička soli

Priprava:

  1. korak:

Čičeriko lahko skuhamo doma ali pa uporabimo že kuhano, ki jo kupimo v konzervi ali v steklenem kozarcu. Čičeriko in nekaj žlic čičerikine tekočine, nasekljan česen, tahini, sol in limonin sok stresemo v multipraktik in na grobo zmiksamo. Uporabimo lahko tudi palični mešalnik.

  1. korak:

Grobi zmesi nato prilijemo še olje in mešamo dokler masa ni gladka. Če se zmes ne poveže oz. ostane suha, dodamo še malo vode in olja. Humus lahko uporabimo kot namaz ali pomako. Vanj lahko namakamo na palčke narezano zelenjavo in brusketke ali pečen krompir.

Alternative:

Tradicionalno je humus pripravljen s sezamovo pasto oz. tahinijem, odličen pa je tudi z arašidovim maslom. Za manj mastno različico lahko namesto olivnega olja uporabimo grški jogurt. Humusu lahko dodamo tudi različne začimbe in druge dodatke, npr. mleto rdečo papriko, peteršilj, špinačo, avokado, rdečo peso … Tako dobimo različne okuse in barvne odtenke.

Nasvet:

Tahini ali sezamovo pasto lahko naredimo tudi sami iz sezamovih semen in sezamovega olja. Na eno enoto olja vzamemo štiri enote sezamovih semen. Sezam pražimo v teflonski ponvi nekaj minut, dokler semena ne začnejo poskakovati. Nekoliko ohlajena semena zmeljemo v multipraktiku, nato pa med mešanjem postopoma dolivamo olje.

Humus je preprost starodaven namaz, ki velja za eno najbolj zdravih jedi na svetu.

Oglas