Na(j)prej lokalno: Nove možnosti za ponudnike in kupce lokalnih produktov

Lokalne akcijske skupine (LAS) z Bistriškega, s Haloz ter območja ob Dravi in v Slovenskih goricah letošnjo jesen zaključujejo s projektom »Na(j)prej lokalno«. V projektu (tako kot so to počeli že prej) dajejo prednost lokalnim živilskim produktom, v sklopu projekta želijo na različne načine pomagati lokalnim ponudnikom (da bi svoje izdelke lažje in uspešneje pridelovali in prodajali) ter na drugi strani stopiti na pot tudi kupcem, ki si želijo kupovati kvalitetne domače produkte.

V sklopu projekta Na(j)prej lokalno (ki so ga zasnovala LAS Dobro za nas, LAS Haloze in LAS Bogastvo podeželja) so tako organizirali različne delavnice in izobraževanja za ponudnike domačih proizvodov kot tudi kupce. Za lokalne ponudnike s področja Haloz so  organizirali delavnice o razseku mesa drobnice, o razvoju embalaže, označevanju in etiketiranju …, ponudnike s Ptuja in okolice Ptuja so med drugim izobrazili na področju uporabe družbenega omrežja facebook v poslovne namene in o smernicah dobre higienske prakse, posvetili pa so se tudi izobraževanju mlajše generacije o pomembnosti lokalnih produktov z izdelavo slikanice in pobarvank. LAS Dobro za nas z Bistriškega pa je organiziral predvsem delavnice na področju vinarstva in kombinacije kulinaričnih in vinskih okusov, poleg tega pa lokalnim ponudnikom s širšega Bistriškega ponuja možnost prodaje njihovih izdelkov v prostorih TIC v Slovenski Bistrici (kjer se lokalni izdelki kupcem na ogled na novih prodajnih in vinskih vitrinah).

Vse tri lokalne akcijske skupine so skupaj ustvarile tudi katalog lokalnih produktov v fizični obliki, v katerem so fotografirani posamezni produkti, poleg pa zapisana njihova cena in ponudnik, pri komer je izdelek možno kupiti. Na zadnji strani kataloga so v preglednici zapisani vsi ponudniki, njihovi naslovi in telefonske številke. Katalog je možno dobiti v pisarni TIC Slovenska Bistrica ali pa si ga ogledati preko spleta.

V LAS-ih opažajo, da ljudje sicer radi kupujejo domače proizvode, problem pa žal ostaja njihova prostorska razdrobljenost oz. nemožnost nakupa vseh priljubljenih produktov na enem mestu (ampak pri posameznih pridelovalcih iz različnih vasi). Korak bližje kupcem je v tem primeru spletna tržnica Jem domače, ki omogoča nakup lokalno pridelanih prehranskih izdelkov preko spleta z dostavo na dom. (A. Sobočan)

Oglas