Najbolj preprosta in slastna pečenka

Sestavine za 6–8 oseb:

· 2 kg svinjske potrebušine (flam) ali rebrc

· kozarec soli

· kozarec rjavega trsnega sladkorja

 

Priprava:

1. korak:

Za to pečenko izberemo bolj masten kos mesa, saj se v treh urah počasnega pečenja velik del maščobe stopi. Meso vzamemo iz hladilnika najmanj eno uro pred začetkom pečenja, da se segreje na sobno temperaturo.

2. korak:

Izberemo primerno velik pekač, ki je malo (ne preveč) večji od mesa. Pekač potresemo s soljo, tako, da je v celoti prekrit s tanko plastjo soli, in nanj položimo meso. Meso nato potresemo s sladkorjem, da je v celoti prekrito, tako kot je razvidno iz fotografije.

3. korak:

Da iz mesa izvlečemo optimalni okus, pečemo dolgo na nižji temperaturi. Pekač potisnemo v na 150–160 °C segreto pečico. Po eni uri, ko se v pekaču nabere malo soka oz. stopljene maščobe, z žlico zalijemo pečenko s to maščobo in to potem ponovimo vsake pol ure.

4. korak:

Po treh urah počasnega pečenja pekač vzamemo iz pečice, meso pokrijemo s folijo in ga pustimo počivati 10 minut. Če želimo meso narezati na lepe rezine, ga moramo obtežiti in pustiti počivati vsaj pol ure. Na koncu imamo v pekaču rjavo oz. počrnjeno sol, ki jo seveda zavržemo.

Tako pripravljena svinjska pečenka ni le najbolj preprosta, pač pa tudi najbolj slastna, saj je hrustljavo zapečeno meso zelo sočno. Primerna je tudi za praznične dni, z njo boste navdušili goste, odlična je tudi ohlajena, takšno lahko narežemo na tanke rezine, primerne za narezek.

Oglas