Naj osebnost Bistriških novic 2021 je dr. Simona Kostanjšek Brglez, priznanje za življenjsko delo Ljubici Zgonec Zorko

S podelitvijo kristalov so dopoldne v uredništvu lokalnega časopisa BISTRIŠKE NOVICE sklenili akcijo Naj osebnost Bistriških novic 2021.
Akcija poteka že deseto leto zapored. Bralci so z glasovanjem izbrali Naj osebnost Bistriških novic 2021. To je doktorica Simona Kostanjšek Brglez.
Umetnostna zgodovinarka, doma v Poljčanah, je za širše slovenjebistriško območje, zlasti pa za mesto Slovenska Bistrica v letu 2021 zelo veliko prispevala. S spletno razstavo Preobrazbe mesta je domačinom ponudila poglobljen pogled v preteklost in kulturno dediščino. Z uvodno študijo razširjena razstava bo predvidoma že pred poletjem dostopna tudi v knjižni obliki. Je tudi avtorica številnih znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov o najrazličnejših spomenikih.
»Zelo sem počaščena in res vesela, ker to ni le glas meni, ampak je to glas kulturni dediščini Slovenske Bistrice, njenemu bogastvu in tudi kulturni dediščini nasploh. Konkurenca je bila res močna in dejansko nisem tega pričakovala, saj je kultura vedno težko tekmovala z na primer športom, podjetništvom … Res vesela in ponosna sem, da sem dobitnica tega naziva,« je dejala ob prevzemu kristala.

Poklon za življenjsko delo
S priznanjem za življenjsko delo pa so se v uredništvu Bistriških novic poklonili Ljubici Zgonec Zorko. »Na svetu nismo slučajno,« pravi. Njo je poiskala glina, želja po likovnem ustvarjanju. Vodi Društvo keramikov in lončarjev Podravja Majolika, Center domače in umetnostne obrti, rokodelsko zadrugo v Slovenski Bistrici. Preko Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije si prizadeva za zakonsko zaščito naše rokodelske dediščine. Je dobitnica številnih nagrad in priznanj.
»To priznanje je prišlo v ravno pravem času, ker mi je na neki način začelo zmanjkovati energije,« je dejala ob prevzemu kristala Ljubica Zgonec Zorko. »19 let se že trudimo z našim Centrom domače in umetnostne  obrti in marsikaj imamo za pokazat. Trenutno smo v izvajanju 1. faze projekta Roko-delci, kjer je med drugim nastal priročnik in film Lončarska tradicija na slovenjebistriškem. Toda sprašujem se, ali bomo še lahko nadaljevali, saj so vsi evropski projekti predfinancirani; najprej moraš vse narediti, poravnati račune, šele kasneje dobiš denar. A še vedno verjamem, kjer je volja, je tudi način. Upam, da tudi lokalno okolje prepozna pomembnost kulture in naše dediščine, ki potrebuje konkretno podporo.«
Kristale sta dobitnicama izročili direktorica medijske hiše Novice in Radio Rogla Slavica Oblak in urednica časopisa Bistriške novice Bojana Petelinšek.