Nagrajeni izdelki tudi iz Obsotelja in Kozjanskega

Sejem Agra in festival Dobrote slovenskih kmetij sta pomembnejša dogodka v slovenskem prostoru s strokovnim ocenjevanjem kakovosti živil. Izdelki označeni s temi priznanji veljajo za kakovostne in pri potrošnikih uživajo večje zaupanje. Med nagrajenimi jih je tudi letos kar nekaj iz območja Obsotelja in Kozjanskega.

Agra

Mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra tradicionalno poteka konec avgusta v Gornji Radgoni. Njihovih mednarodnih ocenjevanj se udeležujejo tako večji industrijski kot tudi manjši proizvajalci, ki se v kakovosti enakovredno kosajo z velikimi. Z rezultati Agre 2021 so izmed proizvajalcev iz Obsotelja in Kozjanskega gotovo najbolj zadovoljni v podjetju Vital Mestinje, saj je kar sedem njihovih brezalkoholnih napitkov letos prejemnikov Agrine velike zlate medalje, še dva pa sta dobila srebrno medaljo. Gre za izdelke, ki jih mestinjsko podjetje izdeluje v sodelovanju s trgovcem Hofer. Medalje so prejeli v kategoriji ocenjevanja sokov, pijač in embaliranih vod, kjer je bronasto priznanje prejel tudi sok iz aronije proizvajalke Rozalije Perkovič iz Kostrivnice. Petih medalj v ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov so se razveselili v Mesninah Žerak iz Rogatca. Njihovi izdelki so prejeli dve zlati, eno srebrno in dve bronasti medalji. V ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov pa sta srebrni medalji dobila izdelka Kmetije Sinkovič iz Buč.

Dobrote slovenskih kmetij

Izdelke izključno s slovenskih kmetij in z lokalnim poreklom že več kot 30 let ocenjujejo v okviru festivala Dobrote slovenskih kmetij. Letošnji se je odvil minuli konec tedna, v ocenjevanje so prejeli skoraj 1000 izdelkov. Številna priznanja izdelkom proizvajalcev z našega območja so ponovno dokazala, da na naših kmetijah nastajajo zelo kakovostni proizvodi. Največ nagrajenih izdelkov z območja Obsotelja in Kozjanskega je v kategoriji mesnih izdelkov, kjer je kmetija Goručan iz Pustik prejela dva zlata in dva srebrna znaka, po enega zlatega in srebrnega kmetija Gorjup iz Zdol, dva bronasta kmetija Kunej iz Gorjan, enega bronastega pa kmetija Stadler iz Topolovega. Izdelki z tega območja so bili z znaki Dobrote slovenskih kmetij nagrajeni še v kategorijah med, izdelki iz žit, mlečni izdelki sokovi in žgane pijače.

Nagrajence obeh ocenjevanj najdete v razpredelnicah. (A. K.)

Oglas