Na Zgornji Polskavi nedavno posvetili novi oltar, zdaj zbirajo za nove orgle

V cerkvi Svete Trojice na Zgornji Polskavi so nedavno posvetili nov daritveni oltar. Obenem so v župniji že napovedali nov projekt – dotrajane orgle želijo zamenjati z novimi.
»Stari oltar je bil lesen in že zelo dotrajan, zato smo se odločili za novega,« pojasni župnik Marjan Ristič, ki upravlja župniji Zgornja Polskava ter Spodnja Polskava (s podružnico na Pragerskem). Dobro leto in pol je že od njegovega prihoda na Bistriško. V tem času so se v župniji Zgornja Polskava najprej lotili prenove učilnice za verouk. Tudi pritličje župnišča so uredili, namestili nekaj pisarniške opreme. Ko bodo obnovili tudi zgornje nadstropje stavbe, bo spet primerna za bivanje župnika. Do tedaj pa bo še stanoval v Mariboru na Pobrežju, kjer je bil prej kaplan.

Cerkev potrebuje nove orgle
Še prej pa v zgornjepolskavski cerkvi želijo izpeljati še en pomemben projekt, cerkev potrebuje nove orgle. »Sedanje so iz leta 1836, narejene so bile v Gradcu in nazadnje obnovljene leta 1956. Zob časa je naredil svoje, zdaj so neuporabne, saj so piščali dotrajane in črvive. Ker je to župnijska cerkev in imamo tu tudi župnijski zbor, smo sklenili, da gremo v ta projekt.«
Za župnijo bo to velik finančni zalogaj. Po predračunu bi za nove potrebovali 153 tisoč evrov. Zbirajo denarna sredstva, botre. »Upam, da bodo drugo leto, spomladi, nove orgle že zapele.« Zakaj tedaj? Ker bodo julija 2022 obhajali zlato mašo rojaka g. Bogomirja Rakuša, upokojenega župnika, ki živi doma na Zg. Polskavi.

Potres ranil cerkev na Pragerskem
Potrebe po obnovi pa se kažejo tudi v župniji Spodnja Polskava. Tam bo prvi večji projekt gotovo sanacija podružnične cerkve na Pragerskem. Zgrajena je bila leta 2003, a jo je decembrski potres dobro ranil. »Nastale so precej velike razpoke, turn se je začel pogrezati in premikati in je kar veliko škode,« ocenjuje župnik, ki pa obenem dodaja, da je cerkev kljub razpokam za bogoslužja varna, so pa opustili zvonjenje.
»Nato bo treba razmisliti tudi o sanaciji župnijske cerkve na Spodnji Polskavi, ki se je zaradi podtalnice nekoliko pogreznila, utrditi bo treba tlake, obnoviti oltarje, ker so se tudi malo povesili … Kar precej dela nas še čaka.«
Več o župnijskem utripu v obeh krajih in tudi o posebnosti cerkve na Zgornji Polskavi pa v lokalnem časopisu Bistriške novice. (B. Petelinšek)