Na Zeliščnem vrtu Trebnik uradno prvi urbani eko vrtovi v Sloveniji

Na Zeliščnem vrtu Trebnik so uradno prvi urbani eko vrtovi v Sloveniji. Osnovna ideja kooperativne pridelave na urbanih vrtovih temelji na brezplačni uporabi površin za posameznike in skupine pridelovalcev. Pridelajo svojo zelenjavo, višek pa lahko prodajo na lokalnem trgu.

Socialno podjetje Kooperativa Konjice je že v začetku leta organiziralo delavnice o kooperativni pridelavi ekološke zelenjave in zelišč. Udeleženci so se takrat seznanili s konceptom kooperativne pridelave ter postopki priprave in razdelitve parcel za bodoče pridelovalce zelenjave in zelišč. Ideja ni ostala samo na papirju, ampak se je uresničila. Pod strokovnim vodstvom Marka Gomboca se je kar ducat družin odločilo za upravljanje vrtov. Trenutno pa je aktivnih osem družin, ki pridno obdeluje urbane ekološke vrtove.
Kot je še povedal Marko Gomboc, je še vedno veliko povpraševanje po možnosti obdelave vrtov, vendar so za letos zapolnili vse kapacitete. Vsi zainteresirani se lahko pridružijo prihodnje leto, saj je prostora še dovolj.

To soboto pa Kooperativa Konjice pripravlja dan odprtih vrat Dvorca Trebnik, zeliščnega vrta in urbanih eko vrtov. Več o urbanih eko vrtovih pa v jutrišnji številki NOVIC.

Oglas