Na Štajerskem martinujemo doma: na konjiškem Zlatem griču je vino sicer dobro, a pogrešajo družbo

Na Štajerskem bomo danes martinovali doma, v ožjem družinskem krogu. Tudi v Slovenskih Konjicah množičnega martinovanja danes ne bo.

Direktor vinske kleti Zlati grič Silvo Žižek pravi, da je mlado vino sicer dobro in nakazuje dober letnik, a tudi najboljše vino je nezanimivo, če ga nimaš s kom deliti.
V uvodniku za današnji lokalni časopis NOVICE je o letošnjem martinovem razmišljal takole:

“Martinovo izhaja že iz poganskih časov. V času, ko je pridelava hrane pomenila preživetje, so se ljudje po spravilu pridelkov zahvaljevali bogovom za dobro letino in jih obenem prosili, naj bo takšna tudi naslednja.

Silvo Žižek.

Zaradi priljubljenosti tega praznika med ljudmi je Cerkev skozi pokristjanjevanje praznik ohranila in ga zaznamovala s škofom Martinom de Toursom. Legenda pravi, da je bil dober in skromen človek, ki je rad pomagal drugim ljudem. Ko so ga ljudje zaradi teh lastnosti predlagali za škofa, se je skril med gosi, da kot škof ne bi rabil živeti razsipnega življenja. Torej, sledeč legendi, bi naj bilo martinovanje zahvala naravi za to, da nam daje osnovne življenjske dobrine, in zahvala vsem dobrim in skromnim ljudem, ki so pripravljeni pomagati in v skrajni sili tudi razparati svoj plašč in polovico podariti komu, ki ga potrebuje.
Žal se danes 11. november ne praznuje več v obliki zahval, ampak predvsem v obliki izobilja hrane, pijače in zabav. Da ne bo pomote, vse to nam iskreno privoščim, ampak mogoče je zdaj, ko je martinovanje že drugič zapored zaradi opozorila narave v obliki epidemije odpovedano, ponovno čas za premislek o naravi in vlogi človeka v današnji družbi.
Naj namesto potrošništva prevladata skrb in prijaznost do okolja, saj niso trgovine tiste, ki nam dajejo hrano, ampak narava. Naj namesto politike prevladata povezovanje in prijaznost do soljudi, kajti del narave smo ljudje in ne politika. Politika nas bo sicer svetohlinsko spraševala, ali nas zebe, v resnici pa nikoli ne bo slekla plašča. Kaj takšnega lahko pričakujemo edino od ‘malega’, vendar dobrega in prijaznega sočloveka.
Se opravičujem, da kot direktor vinarskega podjetja na martinovo moraliziram, ampak z vinom je vse v redu, pogrešam pa vašo družbo. Namreč tudi najboljše in najdražje vino je nezanimivo, če ga nimaš s kom deliti.”
Silvo Žižek, direktor Zlatega griča

 

 

 

Oglas