Na Rogli diši po domačih pohorskih dobrotah

Hiška pohorskih dobrot. Dobrotam z 18 okoliških kmetij, ki jih Marija Jevšenak s širokim nasmehom na obrazu ponudi v Hiški pohorskih dobrot, se je težko upreti.

Na Rogli, tik ob stavbi ‘Pot med krošnjami’, obiskovalce v lični leseni hiški s širokim nasmehom na obrazu pozdravi Marija Jevšenak. Polne police dobrot in omamne dišave mimoidoče premamijo, da se ustavijo in z zanimanjem zazrejo v pestro ponudbo pridelkov in izdelkov z okoliških kmetij.
Hiška pohorskih dobrot so poimenovali to hišico, ki so jo lani postavili v Pašni skupnosti Rogla na pobudo predsednika Janka Rutnika in drugih članov ter ob posluhu Občine Zreče. Hiško upravlja Pašna skupnost Rogla, od februarja pa v njej dela Marija Jevšenak. Je zanimiva dodatna ponudba, ki so jo obiskovalci Rogle zelo dobro sprejeli, ugotavlja.

Od pijač in prigrizkov do spominkov

V sončnem sredinem dopoldnevu, ko smo Marijo obiskali na njenem delovnem mestu, se je na Rogli že zbrala lepa množica obiskovalcev od blizu in daleč. Medtem ko grizljamo okusen, še topel slanik, ki nam ga postreže gostoljubna Marija, se pred Hiško pohorskih dobrot ustavijo številni obiskovalci in izbirajo med pestro ponudbo izdelkov. “V vročih dneh najpogosteje izberejo jogurt, kislo mleko ali kakšen naravni sok, pa tudi siri in suhomesnati izdelki jim zelo prijajo, ali pa kakšen prigrizek, štrudelj ali ocvirkovka,” pravi Marija in pokaže na police pisanih izdelkov.
Na voljo so številne domače dobrote, od različnih vrst medu, žganih pijač, naravnih sokov, piv, vin in čajev, do mleka in mlečnih izdelkov, mesnin, pekarskih izdelkov, kot so piškoti, kruh, štrudelj, testenine, ponujajo tudi domača jajca, pa zelenjavo, vložnine, kis, začimbe, tudi spominki, kot so pohorske cokle ali lesene deske, se najdejo. Vse lokalno, domače, z 18 okoliških kmetij, ki so jih v Hiški pohorskih dobrot povezali Marija in člani Pašne skupnosti.

Odprto vsak dan

Že sama tradicionalna zasnova hiške, ki je v celoti lesena in ročno izdelana, med obiskovalci zbudi zanimanje. Idejo zanjo je dobil predsednik Pašne skupnosti Rogla Janko Rutnik, ki je izdelal tudi zasnovo hiške.
To poletje med obiskovalci Rogle sicer še vedno prevladujejo gostje iz Slovenije, predvsem veliko je Primorcev, opaža Marija, a je zadnje dni na Rogli tudi že dosti Nemcev in Avstrijcev, pa tudi nekaj Italijanov, Čehov in Madžarov. Tisti, ki bivajo na Rogli, si z izdelki iz Hiške pohorskih dobrot pogosto sestavijo dnevni jedilnik, precej pa jih dobrote nakupi in vzame s sabo domov.
Marijo v Hiški pohorskih dobrot med poletjem najdemo vsak dan, med 10. in 18. uro. Njen delovnik se začne že precej zgodaj, saj v Zrečah in na domači kmetiji na Gorenju sama peče kruh in štrudelj in nato še toplega ponudi kupcem, izdeluje pa tudi testenine, sokove in druge dobrote. Med poletnimi konci tedna, ko je na Rogli večja gneča, ima tudi pomoč, sicer pa napoveduje, da bo Hiška odprta tudi izven glavne sezone. Takrat verjetno ob koncih tedna, praznikih in med počitnicami. (N. K.)

 

 

Oglas