Na Oplotniškem skrajno varčevanje s pitno vodo: preti jim izpad vodooskrbe

Uporabnike, ki so priključeni na javno vodovodno omrežje v upravljanju Komunale Slovenska Bistrica, še vedno obveščajo, da veljajo varčevalni ukrepi pri porabi vode. Prepovedana je uporaba vode za zalivanje vrtov, polnjenje bazenov, pranje in polivanje cestišč, avtomobilov …

Zaradi dolgega sušnega obdobja in tudi zato, ker nekateri občani Oplotnice omejitev ne upoštevajo, pravijo na Komunali Slovenska Bistrica, je stanje glede dobave pitne vode postalo kritično.
“Preti izpad vodooskrbnega sistema zaradi kritične ravni razpoložljivih količin pitne vode. Potrebno bo skrajno varčevanje in upoštevanje prepovedi uporabe pitne vode za zalivanje, polnjenje bazenov, pranje in polivanje cestišč in dvorišč, pranje avtomobilov in podobno nenujno rabo, do preklica.”

Viri so že zelo upadli

Jožica Dobaj iz bistriške Komunale pojasni, da se v vročih sušnih dneh soočajo z manjšo izdatnostjo virov pitne vode, zato občane poziva, da zares upoštevajo omejitve, da ne bi viri še bolj upadli in bi bile potrebne redukcije. Ob tem pojasni, da stalno posodabljajo in iščejo nove vodne vire, tudi novo vrtino že preskušajo in jo bodo še nadgrajevali.
“Pri površinskih pohorskih vodnih virih imamo terminske sanacije, da ne zastajamo, ne čakamo na to, da vode zmanjka, saj drugače vode dejansko v površinskih vodnih virih zdaj ne bi imeli. Sproti torej saniramo te vire in skušamo ohranjati vodostaj.”
Povprečen posameznik na območju občine Oplotnice sicer po izračunih Dobajeve na mesec porabi od 3,3 do 3,7 kubičnih metrov vode, kar je nekoliko pod slovenskih povprečjem, a še vedno obstajajo izjeme, ki te količine bistveno presegajo. (N. K.)

Oglas