Na konjiškem Zlatem griču na polovici trgatve

Trgatve na Štajerskem so v polnem teku. Tudi na konjiškem Zlatem griču, kjer so v teh dneh nekje na slabi polovici trgatve. Če bo vreme prizanesljivo, bodo trgatev končali nekje v dveh tednih.

Pridni obiralci so pobrali že grozdje za penine, srednje pozne sorte, kot so chardonnay, beli pinot, sauvignon in sivi pinot, začeli so z obiranjem laškega rizlinga, na koncu sledi še renski rizling.

Pričakujejo dober letnik

Silvo Žižek pričakuje dober letnik. V klet so doslej pripeljali že okoli 550 tisoč kilogramov grozdja. Skupaj naj bi ga sprešali okoli 1.300.000 kilogramov. Tudi nova stiskalnica, ki so jo namestili letos, se je dobro obnesla, tako da sprejem grozdja poteka hitreje. “Grozdje ustrezno sprejmemo, predelamo in kletarimo, tako je vse bolje prilagojeno prodajnemu načrtu,” opiše.

Dovolj ljudi

V vinogradih Zlatega griča grozdje obira od 42 do 50 oseb. Pri zagotavljanju pridnih rok za zdaj nimajo težav, pravi direktor, tudi zato, ker jim je v prvem delu trgatve vreme dobro služilo, prav tako pa se trudijo, da so pogoji za obiranje čim boljši. V vinogradu trgačev ni, kadar dežuje ali dan po dežju, tako je tudi kakovost grozdja boljša.

Samo da bo vreme …

“Zorenje spremljamo preko analiz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor, vzorčimo pa tudi sami in se za trgatev odločimo šele na podlagi analiz, situacije in ocene kakovosti. Tu ni naključij,” poudarja Žižek.
Čeprav ničesar ne prepuščajo naključju, pa ne morejo predvideti ali spreminjati vremena. Če bo v času trgatve deževalo in bo toplo, v vinograd pride bolezen, a doslej je zorenje potekalo dobro, grozdje je bilo zdravo. “Zdaj moramo počakati, da bomo videli, v katero smer se bo trgatev razvijala. Obiranje bomo prilagajali razmeram,” je še dodal Žižek.

(Nina Krobat, Foto: Zlati grič)