Na Konjiškem, Vitanjskem in Oplotniškem zaradi pomanjkanja informacij skeptični do samotestiranja učencev

Tudi na Konjiškem, Vitanjskem in Oplotniškem so mnogi starši zaradi pomanjkanja informacij skeptični do samotestiranja učencev: za zdaj je ukrepu pritrdila le peščica.

Foto: arhiv novice.si

Šole so po navodilih ministrstva konec prejšnjega in v začetku tega tedna pri dijakih in učencih tretjega triletja osnovnih šol preverile, koliko bi se jih bilo pripravljenih samotestirati.
Večina staršev na Konjiškem, Vitanjskem in Oplotniškem je še precej skeptična do ukrepa samotestiranja učencev. Za zdaj je ukrepu pritrdila le peščica, predvsem zato, ker doslej niso dobili nobenih informacij o načinu in poteku samotestiranja. Ravnatelji osnovnih šol naj bi podrobnosti sicer izvedeli v naslednjem tednu.

Ravnatelji: starši pričakujejo podrobnosti

Na konjiški šoli Ob Dravinji se je 19 odstotkov staršev strinjalo s samotestiranjem. Precej jih je ob tem sporočalo svoje pomisleke, saj o načinu in izvedbi ni dovolj informacij, opozarja ravnateljica Nevenka Brdnik, ki ukrep, če bi bil prostovoljen in učinkovit, sicer razume.
Na konjiški šoli Pod goro se je strinjalo okoli 18 odstotkov staršev. Ravnateljica Darja Ravnik poudarja, da bi bili odgovori realnejši, odziv pa boljši, če bi šolam in staršem vnaprej predstavili potek in način samotestiranja. Meni, da mora biti to prostovoljno in se izvajati doma.
Tudi ravnateljica OŠ Loče Metka Ambrož Bezenšek je dobila zelo različne odzive, le 13 odstotkov je samotestiranju pritrdilo. Opozarja, da na šoli niso imeli potrebnih informacij, zato se večina staršev za ta ukrep ni odločila.
Na šoli v Vitanju je samotestiranju pritrdilo 9 od 74 učencev. Ravnateljica Tilka Jakob pravi, da je prejela tudi precej burne odzive kar nekaj staršev, ki temu nasprotujejo. Sama sicer meni, da je ukrep smiseln in že dobro deluje v Avstriji, Nemčiji in Veliki Britaniji.
Na šoli v Oplotnici se je za samotestiranje odločilo 10 odstotkov vprašanih. Tudi ravnatelj Matjaž Vrtovec opozarja, da bi bil odstotek vsekakor višji, če bi predstavili podrobnosti postopka, sicer pa meni, da je samotestiranje smotrno. (N. K.)

Z ravnatelji srednjih šol že danes

Predstavniki ministrstva za izobraževanje, ministrstva za zdravje in NIJZ bodo danes ravnateljem srednjih šol predstavili načrt prostovoljnega samotestiranja dijakov in učencev, s katerim naj bi po napovedih zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja začeli v drugi polovici aprila. Prihodnji teden naj bi načrt predstavili še ravnateljem osnovnih šol.

V prihodnjih dneh film

Kot je na četrtkovi novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, je samotestiranje poleg spoštovanja ukrepov, tedenskega testiranja zaposlenih in cepljenja dodaten ukrep, s katerim želijo zamejiti okužbe z novim koronavirusom v šolah. Ukrep je po njenih besedah dobrodošel in izrazito dobronameren.
Ministrstvo bo v prihodnjih dneh šolam posredovalo tudi informativni film, s katerim se bodo lahko učenci, dijaki, starši in zaposleni na šolah podrobno seznanili s potekom in načinom samotestiranja. Ministrica ocenjuje, da se bo potem zanimanje dijakov in učencev za samotestiranje povečalo.

Bris nosu, testi brezplačni

Testiranje bi sicer potekalo po neinvazivni metodi, z brisom zunanjega dela nosu, testi pa bi bili brezplačni. Vsak pozitivni test bodo nato preverjali še s PCR testom. Po Poklukarjevih besedah se je v tujini, kjer takšna testiranja že izvajajo, pokazalo, da imajo testi dodatno vrednost zlasti za tiste, ki so v mehurčkih. Tam, kjer so teste izvajali enkrat na dva tedna, se je število okužb zmanjšalo za 20 odstotkov, tam, kjer so jih izvajali enkrat tedensko, pa za polovico. Kjer so teste izvajali dvakrat tedensko, se je število okužb po ministrovih besedah zmanjšalo tudi za 80 odstotkov. (N. K., STA)

 

Oglas