Na Bistriškem trenutno blag porast okuženih s covid-19, cepili že več kot 4.300 prebivalcev

V Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica zaznavajo blag porast okužb z novim koronavirusom. Dom pokriva območje štirih občin – Slovenska Bistrica, Poljčane, Oplotnica in Makole. Dnevno opravijo okoli 300 hitrih testov ter med 50 in 100 PCR testiranj.
Minuli ponedeljek so zabeležili 11 pozitivnih rezultatov. Okužbe se širijo predvsem v vzgojno varstvenih ustanovah in v vrtcih, nekaj tudi med prebivalstvom, pojanijo v ZD. Nimajo pa podatka o tem, za katero različico virusa gre.

Cepili že več kot 4.300 prebivalcev
Nadaljujejo tudi cepljenje prebivalcev, ki so se odločili za to. »Do ponedeljka, konec dneva, smo cepili 4.330 prebivalcev. Po naših podatkih jih na seznamih za cepljenje čaka še približno 700. Vsi ti so se seveda prijavili pri osebnih izbranih zdravnikih. Prijave se sproti dopolnjujejo. Cepimo med 500 in 800 prebivalcev na teden, pač odvisno od tega, koliko odmerkov cepiva prejmemo,« pojasni direktorica ZD magistra Urška Sedmak.
V Slovenski Bistrici kakih večjih reakcij na cepljenje niso zaznali. Prav tako ni morebitnega primera okužbe kljub prejetima dvema odmerkoma cepiva.

Z znaki okužbe nikar na hitri test
Čeprav na pragu tretjega vala epidemije tod število okuženih ne eskalira tako močno, pa vendarle poudarjajo pomen nošenja mask, razkuževanja, distance. In še to: opažajo, da vse več ljudi prihaja na hitra testiranja z znaki okužb – prosijo, da v takem primeru kontaktirajo z osebnim zdravnikom, ki jih bo napotil za ustrezni PCR test.

V ZD delajo vse ambulante
Sicer pa v ZD Sl. Bistrica delujejo vse ambulante po rednih urnikih. Pod šotorom ob zdravstvenem domu je dopoldne organizirana covid ambulanta, kamor prihajajo pacienti z znaki okužbe. Tudi testiranja potekajo po že ustaljenem urniku, od ponedeljka do petka. Med 12. in 14. uro za tiste, ki imajo znake okužbe in so napoteni na PCR test. Od 14. do 17. ure pa opravljajo hitre teste. Teste izvajata dve ekipi zdravstvenih delavcev, zato čakajoči kljub pogosto dolgi vrsti običajno pridejo na vrsto v približno pol ure, pojasnijo v ZD. (B. Petelinšek)

Oglas