Morsko nedeljsko kosilo

Ribja juha in za glavno jed file jadranske orade z blitvo in krompirjem ter zeljno solato.

Potrebujemo: 3 orade, jušno zelenjavo, začimbe, pest riža, krompir, blitvo, zeljno glavo.

Za glavno jed in juho filiramo tri orade. Pri filiranju pazimo, da s pinceto res odstranimo vse male kosti. Ostanke rib damo v veliko ponev, zalijemo z vodo in dodamo zelenjavo ter začinimo, enako kot bi kuhali govejo juho. Pustimo približno 60 minut rahlo vreti. Juho precedimo in nato postrežemo s koščki ribe in kuhanega riža.

Med tem skuhamo krompir, pripravimo blitvo in na tanko narežemo zelje ter ga posolimo, da se omehča.

Ribje fileje posolimo po koži in jih damo na žar. Pustimo, da lepo porjavijo, nato pa jih obrnemo še na stran brez kože. Pred tem jih rahlo začinimo. Na strani, kjer ni kože, jih ne smemo predolgo peči, lahko pa jih vmes polijemo z olivnim oljem. Ves postopek na vročem žaru traja cca 5-8 minut, odvisno od debeline fileja, da se ne presuši.
File orade postrežemo s prilogo – z zeljno solato na olivnem olju ter krompirjem z blitvo. Blitvo pred tem blanširamo cca 2 min in pomešamo s krompirjem, nato dodamo še olivno olje ter malo česna.

Za uvod v kosilo lahko ponudite tudi hladno predjed – vložene inčune. Te že poleti vložite po enakem postopku, kot se vlagajo kumarice, le da v razmerju 1 : 2. Inčune očistimo, jim odstranimo glavo ter drobovino. Ko so vloženi, jih lahko jemo vso zimo. Postrežemo jih z nekaj olivnega olja, pokapljamo z limoninim sokom ter začinimo z grobo soljo, poprom ter malo česna. Zraven dodamo rukolo z vrta.

Pa dober tek!

* Recept predstavlja Andrej Hvalec iz Slovenske Bistrice, ki za svojo družino in prijatelje z veseljem ogrne predpasnik in pripravi včasih bolj, včasih manj zahtevne jedi.