Morska enolončnica malo drugače

Sestavine za 6 oseb:

  • 400 g krompirja
  • 1 kg stročjega fižola
  • 2 korenčka
  • 100 g pora
  • 6 jajc
  • 8 večjih gamberov
  • 800 g sveže polenovke
  • 1 l ribje osnove
  • kozarec belega vina

Priprava:

  1. korak:

Ribe narežemo na porcijske kose. Zelenjavo očistimo. Korenje narežemo na palčke, por na rezance, stročji fižol pa pustimo cel. Korenje, fižol, krompir ter jajca predhodno skuhamo.

  1. korak:

V posodo naložimo kuhano zelenjavo, dodamo svež por, prilijemo ribjo osnovo ter belo vino za poln okus, lahko dodamo tudi malo limoninega soka, gambere, ribje fileje, prerezan krompir ter olupljena in na pol prerezana trdo kuhana jajca. Solimo, posodo pokrijemo ter na zmernem ognju počasi kuhamo. Jed naj vre okoli deset minut, odvisno od velikosti ribjih kosov.

  1. korak:

K tej enolončnici paše tudi kakšna omaka, na primer peteršiljeva, omaka z drobnjakom, holandska omaka ali majoneza.

Osnovno pravilo za kuhanje rib je, da mora biti riba resnično sveža. Torej, ne sme biti zamrznjena ali pa stara nekaj dni. Meso takšnih rib je zdrizasto in nima pravega, žlahtnega, okusa.