Mladi arhitekti iz osmih držav razvijali potenciale Vitanja

 

Včeraj popoldne so v Vitanju pripravili zaključno razstavo mednarodne arhitekturne šole, ki so jo pretekle dni mladi arhitekti ustvarjali v KSEVT-u in centru Vitanja. Udeleženci letošnje Architectural Association (AA) Visiting School Slovenia, ki so štirinajst dni bivali in delovali v Vitanju prihajajo iz Francije, Belgije, Indije, Poljske, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, in Slovenije. Tema letošnje arhitekturne šole so nanoturistične strategije. kot je pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi v KSEVT-u, Blaž Šef so želeli: “Turizem najprej graditi iz potreb in danosti lokalnega okolja, namesto da bi ga gradili iz potreb in danosti obiskovalcev, ki vanj šele vstopajo.”

Programski vodja delavnice je Aljoša Dekleva, eden od avtorjev arhitekture KSEVT, ki je opravil magisterij na matični šoli AA v Londonu in zdaj vodi njen gostujoči program v Vitanju. Njegov asistent je mladi arhitekt Jaka Travnik, njima pa se v somentorski ekipi vsako leto pridruži več domačih in tujih strokovnjakov s tega področja.

Na tej arhitekturni šoli, ki so se je udeležili mladi arhitekti oz. študenti arhitekture, so se letos ukvarjali z operativno, družbeno, minimalistično, oblikovalsko arhitekturo. Odlično so se sporazumevali z domačini, ki so tudi (bodoči) uporabniki njihovih projektov. Izumljali so prostorske posege s premišljenim proračunom ter uporabljati lokalno dostopne materiale. Med drugim so mladim iz Vitanja pomagali dokončati majhno lokalno kopališče. Izdelali pa so tudi prototip dodatnega vhoda v KSEVT, ki bi domačinom, ki na športnem igrišču igrajo nogomet ali košarko, omogočal uporabo neizkoriščenih tušev, garderob in sanitarij v KSEVT-u.

Podrobneje o projektih, ki so se jih lotili pa v prihodnji številki NOVIC.