Mlade psihologinje izdelale in konjiškemu domu starejših podarile pogovorne kartice

Mlade diplomirane psihologinje, med njimi tudi Zala Motaln iz Slovenskih Konjic in Maruša Fijavž s Stranic, so izdelale pogovorne kartice za starostnike in jih podarile Lambrechtovem domu.

Kartice vsebujejo različne pogovorne teme, ki so starostnikom v pomoč pri vsakodnevnih pogovorih.
Pri svojih babicah in dedkih ter njihovih znancih so opazile, da lahko med starejšimi hitro zmanjka tem za pogovor ali pa pogovor ostane zgolj na površinski ravni.
Po drugi strani se kot strokovnjakinje na področju duševnega zdravja zavedajo, kako zelo pomembni so topli medosebni odnosi in iskreni pogovori.
“Opažamo, da se je potreba po kakovostnih odnosih in pogovorih v času koronakrize samo še povečala in zato smo se odločile, da starejšim ponudimo pogovorne kartice, ki služijo kot pripomoček za kakovosten pogovor. Z njimi želimo vzpodbuditi komunikacijo med starostniki, razširiti in poglobiti tematike pogovora in preko vprašanj na karticah spodbujati zaznavanje pozitivnih vidikov življenja ter občutek življenjskega smisla,” so pojasnile avtorice. Kartice so zapakirale v volnene žepke, ki jih je iz reciklirane volne izdelala Ivanka Venko iz Vitanja.

Darilo za Lambrechtov dom 

V Lambrechtovem domu so kartice sprejeli z nasmeškom na obrazu. V imenu projektne skupine jim jih je predala Konjičanka Zala Motaln.

V prazničnem času so s karticami in ročno izdelanimi voščilnicami obdarile več domov za starejše, želijo pa si, da bi z njimi opremile vse slovenske domove in tako pomagale starostnikom pri širjenju socialne mreže ter spodbujanju socialnih veščin. “Zato s tem svojega projekta ne zaključujemo, ampak si bomo prizadevale, da pridobimo finančna sredstva, ki bi nam pomagala kriti stroške tiskanja, kar nam bi omogočilo razširitev pogovornih kartic po vsej Sloveniji.”

Prilagojene starejšim

Kartice obsegajo 9 pogovornih tem (O meni, Moji bližnji, Moje otroštvo, Moje delo, Moje počutje, Prosti čas, Izleti, Hrana, Živali). Pri izdelavi so avtorice izhajale iz starostnikov in pri oblikovanju Pogovornih kartic upoštevale njihove značilnosti (npr. spremenjeni vid, motorika, pozornost, procesiranje informacij). Tako so kartice večje, večja je tudi pisava, vprašanja so zapisana z velikimi tiskanimi črkami, vprašanja so enostavna za razumevanje, kartice so preprostega izgleda, da ni na njih preveč informacij, ki bi jih starejši morda težja sprocesirali ipd. (N. K.)

 

 

 

Oglas