Mimoza ali sramežljivka je simbol dneva žena

Mimoza je postala simbol dneva žena leta 1946, ko so v Rimu ženske iskale sezonsko cvetje po dostopni ceni, da bi obeležile ta praznik.

To je v bistvu srebrna akacija, hitro rastoč grm ali drevo, ki lahko zraste tudi do 30 m v višino. Listi so razcepljeni, pahljačasti srebrno zelenkaste barve, na listu postavljeni pahljačasto. Cvetje je grozdasto in je sestavljeno iz številnih rumenih bunkic, ki se razpihnejo v čudovito rumeno grozdasto puhasto socvetje. Sadež je v obliki stroka s semeni. Mimozo največkrat najemo na obronkih gozdov ali v vrtovih.

Je rastlina toplega sredozemskega pasu in potrebuje toploto in vlago. Da bi dobro uspevala jo moramo posaditi na prisojno lego v lahka in dobro odcedna tla. Če so tla bogata s hranili bo rastla hitreje, vendar bo uspešna tudi v revnih tleh, le če ji bo dovolj toplo in se voda ne bo dlje časa zadrževala. Cveti od januarja do aprila, cvetovi prijetno dišijo. Ko odcveti priporočajo močan rez, tako nastavi nove nastavke za cvetje v prihodnji sezoni.

Pri nas jo poznamo tudi kot sramežljivko. Sramežljivke se odzivajo na različne dražljaje: dotik, tresenje, veter, spremembo temperature ali moči svetlobe, električno draženje, pa tudi cigaretni dim. Zaradi dražljajev nekatere celice v tem delu lista uplahnejo, druge pa nabreknejo. To povzroči gibanje. Če je dražljaj rahel, se bo premaknil samo del lista, ko pa je dražljaj dovolj močan, se lahko povesi cel list.

Najbolj uspeva pri temperaturi okoli 25°C. Lepše tudi uspeva pri višji zračni vlagi, ki jo najbolj enostavno zagotovimo tako, da lonček z rastlino postavimo v prazen akvarij. Če bo vzgoja uspešna, bo rastlina konec poletja tudi rožnato zacvetela in nato razvila stroke s semeni.

Oglas