Mesec ozaveščanja o raku dojk: Bodi in ostani zdrava!

Europa Donna Slovenija. Opozarjajo, da je skrb za zdravje izredno pomembna tudi v času epidemije.

Oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. V Združenju Europa Donna Slovenija tudi letos z različnimi dejavnostmi in dogodki ozaveščajo o raku dojk in opozarjajo na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja bolezni in na odgovornost do svojega zdravja.
Skrb za zdravje je izredno pomembna tudi v času epidemije, poudarjajo v Združenju, saj v tem času ne smemo pristati na slabši dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike, treba se je odzvati vabilom presejalnih programov in biti pozoren na morebitne zdravstvene težave.

Epidemija covida in rak

Katja Jarm, dr. med., vodja Registra in klicnega centra programa DORA z Onkološkega inštituta Ljubljana, je poudarila, da v epidemiji covida-19 ne smemo pozabiti na epidemijo raka, ki je danes eden najpomembnejših zdravstvenih problemov naše družbe. Predstavila je OnKOvid, spletno platformo, ki prikazuje vpliv epidemije covida-19 na onkološko zdravstveno varstvo.
Podatki kažejo, da je bilo v prvem valu epidemije diagnosticiranih tretjino manj onkoloških obolenj. Razloga za upad števila napotitev na onkološke obravnave v prvem valu ne poznajo v celoti, domnevajo pa, da se ljudje s svojimi nespecifičnimi težavami, ki pa že lahko kažejo na raka, niso obračali na svojega zdravnika. Poleg tega zdravstveni sistem ni enako dostopen kot prej, v prvem valu so za dobra dva meseca ustavljeni tudi presejalni programi. Podatki še kažejo, da je drugi val epidemije manj vplival na breme raka v Sloveniji kot prvi.


Najpogostejši rak pri ženskah
Rak dojk je je najpogostejša oblika raka pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2018 za rakom dojk zbolelo 1.527 oseb, od tega 1.516 žensk in 11 moških, umrlo pa 473 žensk in 5 moških. Rak dojk je dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Za zmanjševanje umrljivosti je izjemno pomembno predvsem osveščanje, zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje.


Polovico smrti bi lahko preprečili

Katja Jarm je ob tem poudarila pomen preventive. “Skrbite za svoje zdravje. Imamo odličen pripomoček, 12 priporočil proti raku, ki temeljijo na številnih znanstvenih dokazih. Mednarodna organizacija za raziskave raka, ki je del Svetovne zdravstvene organizacije, ocenjuje, da bi bilo mogoče preprečiti skoraj polovico vseh smrtnih primerov zaradi raka v Evropi, če bi vsi upoštevali ta priporočila.
Udeležujte se presejalnih pregledov za raka. V programu DORA smo izjemno veseli, da so se ženske kljub epidemiji v letu 2020 udeleževale presejalne mamografije v 74 odstotkih, v prvem polletju letos pa že v 77 odstotkih, kar je na ravni pred epidemijo. Zgodnje odkrivanje raka lahko pomembno vpliva na uspešno in manj obsežno zdravljenje.”

Zdrav način življenja

Letošnje aktivnosti v rožnatem oktobru pod okriljem slovenskega Združenja Europa Donna potekajo pod sloganom ‘Bodi in ostani zdrava!’, saj želijo poudariti, da lahko sami veliko naredimo za svoje zdravje s preprostimi odločitvami za zdrav življenjski slog.
Številne raziskave namreč kažejo povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije bi lahko z zdravim načinom življenja preprečili 30 do 50 odstotkov primerov vseh rakov.
Z redno telesno dejavnostjo, zdravo in uravnoteženo prehrano, vzdrževanjem telesne teže in pozitivno naravnanostjo lahko veliko prispevamo k svojemu zdravju. Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno, da se ženske odzovejo na vabila državnega presejalnega programa DORA, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju raka dojk, in na katerega vsake dve leti povabijo vse slo-venske ženske med 50. in 69. letom.
Redno mesečno samopregledovanje dojk prav tako pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. V Združenju Europa Donna so še poudarili, da v času pandemije ne smemo pristati na slabši dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike, da se je treba odzvati vabilom presejalnih programov in biti pozoren na morebitne zdravstvene težave. Če imamo nepojasnjene težave ali odkrijemo novonastale spremembe, je treba vztrajati in priti do zdravnika, ki nas bo napotil na nadaljnje preiskave, če bo presodil, da je to potrebno. (N. K., Vir: Europa Donna)

 

Oglas