Mehki skutini štruklji

Sestavine za štiri osebe:

Testo:

  • 120 ml mlačnega mleka ali vode
  • 1 jajce
  • 3 žlice olja
  • 1/2 žličke soli
  • 350 g moke

Nadev:

  • 500 g skute
  • 200 g kisle smetane
  • 2 jajci
  • 2–3 žlice sladkorja

 

  • Potrebujemo še maslo in drobtine.

Priprava:

  1. korak:

Najprej zamesimo mehko testo. Moko presejemo v skledo, sredi moke naredimo jamico, v katero damo razžvrkljano jajce z žlico olja in malo soli. Sestavine na sredini s prsti gladko razmešamo, potem pa postopoma prilivamo mlačno mleko. Testo mesimo z roba proti sredini, nato vse skupaj pregnetemo v gladko in prožno testo. Oblikujemo v hlebček, premažemo z oljem in pokrijemo s prtom. Pustimo počivati eno uro.

  1. korak:

Testo na pomokanem prtu ne preveč na tanko raztegnemo z rokami ali razvaljamo. Premažemo ga s stopljenim maslom in malo potresemo z drobtinami. Namažemo z nadevom in zvijemo v rolado, pri tem si lahko pomagamo s prtom.

  1. korak:

Zvitek narežemo na štiri enako velike kose in vsakega posebej zavijemo v alu folijo. V slanem kropu jih kuhamo 20 minut. Kuhane štruklje odvijemo, narežemo na rezine in potresemo z na maslu prepraženimi drobtinami.