Medenjaki

Sestavine

· 500 g moke

· 150 g zmehčanega masla

· 150 g sladkorja v prahu

· 150 g kostanjevega medu

· 2 jajci

· žlica sode bikarbone

· začimbe za medenjake

Sestavine za glazuro

· beljak

· 200 g sladkorja v prahu

 

Priprava:

1. korak:

V skledi zmešamo med, maslo in sladkor. Mešanici dodamo jajca. V maso nato stresemo sodo bikarbono in začimbe ter postopoma dodajamo moko. Maso dobro premešamo in jo v foliji za eno uro postavimo v hladilnik.

2. korak

V času, ko se testo hladi, iz beljaka in sladkorja v prahu izdelamo glazuro. Beljak z vilicami stepemo v belo zmes in dodajamo sladkor, dokler ni glazura dovolj gosta.

3. korak:

Testo po eni uri vzamemo iz hladilnika in razvaljamo po pomokani površini na debelino približno enega centimetra. Iz testa oblikujemo želene oblike piškotov, ki jih postavimo v pečico, ogreto na 170 stopinj Celzija in pečemo 10 minut (če smo testo oblikovali v kroglice, pečemo nekoliko dlje).

4. korak:

Z maso, ki smo jo napravili za glazuro, okrasimo piškote. To lahko naredimo s plastično vrečko ali namakanjem piškotov v maso.

Za vegansko različico medenjakov lahko namesto masla uporabimo kokosovo maščobo, namesto jajc chia semena, namesto beljaka pa lahko v glazuro dodamo čičerikino vodo.