Sestavine
· 500 g moke
· 150 g zmehčanega masla
· 150 g sladkorja v prahu
· 150 g kostanjevega medu
· 2 jajci
· žlica sode bikarbone
· začimbe za medenjake
Sestavine za glazuro
· beljak
· 200 g sladkorja v prahu
Priprava:
1. korak:
V skledi zmešamo med, maslo in sladkor. Mešanici dodamo jajca. V maso nato stresemo sodo bikarbono in začimbe ter postopoma dodajamo moko. Maso dobro premešamo in jo v foliji za eno uro postavimo v hladilnik.
2. korak
V času, ko se testo hladi, iz beljaka in sladkorja v prahu izdelamo glazuro. Beljak z vilicami stepemo v belo zmes in dodajamo sladkor, dokler ni glazura dovolj gosta.
3. korak:
Testo po eni uri vzamemo iz hladilnika in razvaljamo po pomokani površini na debelino približno enega centimetra. Iz testa oblikujemo želene oblike piškotov, ki jih postavimo v pečico, ogreto na 170 stopinj Celzija in pečemo 10 minut (če smo testo oblikovali v kroglice, pečemo nekoliko dlje).
4. korak:
Z maso, ki smo jo napravili za glazuro, okrasimo piškote. To lahko naredimo s plastično vrečko ali namakanjem piškotov v maso.
Za vegansko različico medenjakov lahko namesto masla uporabimo kokosovo maščobo, namesto jajc chia semena, namesto beljaka pa lahko v glazuro dodamo čičerikino vodo.