Sestavine:
500 g moke
300 g masla
1,25 dl mleka
250 g medu
250 g rozin
5 jajc
5 žlic ruma
1 vanilijev sladkor
1 pecilni prašek
ščepec soli
sladkor v prahu za posipanje
Rozine temeljito operemo in namočimo v rumu.
Model za šarkelj s premerom 24 centimetrov namažemo z maslom.
Zmehčano maslo penasto umešamo. Postopoma primešamo med, vanilijev sladkor in sol. Mešamo toliko časa, da se sestavine dobro povežejo. Masleni zmesi postopoma, eno za drugim primešamo jajca. Postopoma vmešamo moko s pecilnim praškom in izmenoma dodajamo mleko. Nazadnje primešamo odcejene rozine. Testo damo v namaščen model in pečemo približno eno uro na 160 °C.
Ko je šarkelj pečen, ga 5 minut pustimo v modelu, nato ga zvrnemo na mrežico in ohladimo. Ohlajenega potrosimo s sladkorjem v prahu.