Med, limona, vršički in kokošja juha za lažje prebolevanje gripe

Če smo vršičke pravočasno nabrali in iz njih naredili sirup, ta še kako prav pride ob oslabljenem imunskem sistemu. Priporočajo ga predvsem ob trdovratnem kašlju. Iz smrekovih vršičkov lahko naredimo tudi čaj. Čaj iz smrekovih vršičkov se kuha malce dlje kot običajno čaji. Vršičke damo kar v hladno vodo, počakamo da zavre in potem pustimo še slabe pol urice.

Kihanje in izcedek iz nosu sta običajno prva znaka, da se vas loteva prehlad, zato zaužijte več vitamina C, ki ga je veliko v limoni, z njim pa je bogat tudi kivi, ki ga je pozimi v izobilju.

Najboljše sredstvo proti kašlju je propolis. Vsebuje celo paleto vitaminov B-kompleksa in številne minerale. Proti kašlju pomaga tudi med, še bolj, če mu boste dodali drobno sesekljano belo čebulo.

Vroč limonin sok in med pomirjata boleče ter razdraženo grlo. Grgranje tega pripravka bo pomorilo klice. Grlo lahko izpirate tudi s prekuhano slano vodo. Grgranje slane vode lahko začasno olajša vneto in hripavo grlo. Pol čajne žličke soli raztopite v kozarcu tople vode in grgrajte večkrat dnevno.

Znanstveniki so sedaj odkrili, da kokošja juha resnično deluje. Pomagala naj bi namreč odpraviti simptome prehlada in gripe že v dveh dneh! Deluje namreč protivnetno, saj zavira pretok celic imunskega sistema, ki povzročajo, da se telo na okužbo odzove z vnetjem, po drugi strani pa začasno pospeši gibanje sluzi skozi nos, odmaši nos in s tem skrajša čas, ko so virusi v stiku z nosno sluznico.