Sestavine za 4 osebe:
- 0,5 kg krompirja
- 0,5 kg kuhanega fižola
- 4 žlice ocvirkov z mastjo
- 4 večji stroki česna
- sol
Priprava:
- korak:
Krompir in fižol (najbolj okusen je sorte ‘sivček’) skuhamo vsakega posebej v osoljeni vodi. Če uporabimo vnaprej kuhan fižol, ga dodamo krompirju nekaj minut pred koncem kuhanja, da se pogreje.
- korak:
Med kuhanjem drobno nasekljamo česen, mast in ocvirke pa počasi zagrejemo do vročega.
- korak:
Kuhan krompir odcedimo in pretlačimo. Dodamo kuhan fižol, znova pretlačimo in vse skupaj premešamo, da dobimo rustikalno mešanico krompirja in fižola. Nato v sredini naredimo luknjo, kamor stresemo nasekljan česen in čezenj polijemo ocvirke z mastjo, da zacvrči. Malo počakamo, da zadiši po česnu, nato vse skupaj znova premešamo.
Tradicionalno dolenjsko dobroto vsaka gospodinja prilagodi malo po svoje, večina pa jo najraje postreže s kislo repo ali kislim zeljem in pečenicami.