Matevž – zimska priloga

Sestavine za 4 osebe:

  • 0,5 kg krompirja
  • 0,5 kg kuhanega fižola
  • 4 žlice ocvirkov z mastjo
  • 4 večji stroki česna
  • sol

Priprava:

  1. korak:

Krompir in fižol (najbolj okusen je sorte ‘sivček’) skuhamo vsakega posebej v osoljeni vodi. Če uporabimo vnaprej kuhan fižol, ga dodamo krompirju nekaj minut pred koncem kuhanja, da se pogreje.

  1. korak:

Med kuhanjem drobno nasekljamo česen, mast in ocvirke pa počasi zagrejemo do vročega.

  1. korak:

Kuhan krompir odcedimo in pretlačimo. Dodamo kuhan fižol, znova pretlačimo in vse skupaj premešamo, da dobimo rustikalno mešanico krompirja in fižola. Nato v sredini naredimo luknjo, kamor stresemo nasekljan česen in čezenj polijemo ocvirke z mastjo, da zacvrči. Malo počakamo, da zadiši po česnu, nato vse skupaj znova premešamo.

Tradicionalno dolenjsko dobroto vsaka gospodinja prilagodi malo po svoje, večina pa jo najraje postreže s kislo repo ali kislim zeljem in pečenicami.