Martin Senčar: Akvarij je delček narave znotraj doma

Martin Senčar je velik ljubitelj akvaristike. 27-letnik je študent biologije, poleg tega pa tudi ustanovitelj in lastnik podjetja ZGD d. o . o. in trgovine na Zgornji Polskavi. »Zgodba podjetja se je začela pred 7 leti, ko sem ribjo sobo, v kateri sem takrat imel svoje akvarije, spremenil v majhno trgovinico, ki je bila pravzaprav bivši kurnik velikosti 13 kvadratnih metrov,« začetke opisuje Martin. Sprva je svoje produkte prodajal preko spleta, po dveh letih pa je posel preselil v Slivnico, kjer je odprl tudi svojo prvo fizično trgovino. Zaradi velikosti prostora je lahko svojo ponudbo še dodatno razširil in ji (poleg akvarijev in pripomočkov za akvaristiko) dodal tudi žive organizme. Ko je tudi ta prostor postal premajhen, je novega, večjega našel v Mariborski ulici 9 na Zgornji Polskavi. Pomemben del posla še zmeraj ostaja prodaja preko spleta: »Približno polovico prihodkov ustvarimo v spletni trgovini, kjer kupujejo stranke iz celotne Slovenije, za nekatere redkejše ribe ali rastline pa se občasno tukaj oglasijo tudi akvaristi iz Hrvaške ali Avstrije.«

V podjetju ZGD so specializirani za akvaristiko in vrtne ribnike. »Dejavnost podjetja tako zajema vse od uvoza akvarijskih rib iz različnih držav, prodajo akvarijev in ostale opreme, rastlin, hrane, dekoracije in drugih pripomočkov. Na področju vrtnih ribnikov nudimo folije za ribnike, opremo, ribniške rastline, KOI krape različnih japonskih rejcev, zlate ribice …«. Akvarijske ribe uvažajo iz vseh koncev sveta – vse od Indonezije, Tajvana, Kolumbije pa do Brazilije.

Sicer pa se ne ukvarjajo samo s prodajo, temveč tudi s svetovanjem ter postavitvijo akvarijev in ribnikov na ključ.  »Prva skrb v dnevu je seveda namenjena živalim – v naših akvarijih povprečno plava skoraj 200 različnih vrst rib. Ob hranjenju preverimo zdravstveno stanje, opravimo menjave vode, čiščenje akvarijev in druga potrebna opravila,« delavnike v podjetju s tremi zaposlenimi opiše Martin.

»Sam akvaristike ne dojemam kot oblike gojenja domačih živali, ampak predvsem kot možnosti občudovanja koščka narave. Pravilno urejen akvarij lahko predstavlja majhen košček ekosistema, v katerem lahko občudujemo paritvene plese samčkov, svatovske barve drstnih parov in z malo sreče tudi razvoj mladic. Akvarij je tako delček narave, ki nudi sprostitev in navdih znotraj zidov lastnega doma,« pravi 27-letnik. (A. Sobočan)

Več o ljubitelju akvaristike in njegovem podjetju pa v januarski številki Bistriških novic.

Oglas