Praznični marmorni kolač

Potrebujemo:

200 g masla

240 g sladkorja

limonina lupinica

4 jajca

1/8 l mleka

500 g moke

1 pecilni prašek

40 g kakava

2 žlici sladkorja v prahu

maščobo za pekač

Model za šarkelj namažemo z maslom in pomokamo. Mehko maslo ali margarino penasto umešamo. Limono operemo in s strgalnikom naribamo polovico njene lupine v posodo z maslom. Dodamo še 200 g sladkorja in temeljito premešamo. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo še jajca. Moko in pecilni prašek presejemo ter izmenično z mlekom dodajamo penasti mešanici.

Pečico segrejemo na 200 °C. Polovico testa zlijemo v namaščen model. Drugi polovici testa dodamo kakav in 40 g sladkorja ter dobro premešamo. Temno testo zlijemo na svetlo testo. Z vilicami pomešamo testo in na ta način zarišemo vzorec.

Kolač pečemo od 60 do 70 minut v ogreti pečici. Pečen kolač zvrnemo na mrežo, ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.