Potrebujemo:
200 g masla
240 g sladkorja
limonina lupinica
4 jajca
1/8 l mleka
500 g moke
1 pecilni prašek
40 g kakava
2 žlici sladkorja v prahu
maščobo za pekač
Model za šarkelj namažemo z maslom in pomokamo. Mehko maslo ali margarino penasto umešamo. Limono operemo in s strgalnikom naribamo polovico njene lupine v posodo z maslom. Dodamo še 200 g sladkorja in temeljito premešamo. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo še jajca. Moko in pecilni prašek presejemo ter izmenično z mlekom dodajamo penasti mešanici.
Pečico segrejemo na 200 °C. Polovico testa zlijemo v namaščen model. Drugi polovici testa dodamo kakav in 40 g sladkorja ter dobro premešamo. Temno testo zlijemo na svetlo testo. Z vilicami pomešamo testo in na ta način zarišemo vzorec.
Kolač pečemo od 60 do 70 minut v ogreti pečici. Pečen kolač zvrnemo na mrežo, ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.