Makov kipnik
Sestavine za 4-6 oseb:
100 g masla
100 g sladkorja
4 jajca
Naribana limonina lupina (1 žlička)
½ žličke pecilnega praška
1 žlica ruma
100 g sveže mletega maka
20 g moke
Maslo
Sladkor za keramične suffle-modelčke
Priprava kipnika
Suffle-modelčke pomažemo z maslom in potresemo s sladkorjem ter postavimo na hladno.
Sladkor, maslo in rumenjake penasto zmešamo, dodamo limonino lupino, pecilni prašek in rum.
Nato dodamo zmlet mak in moko ter vse skupaj pazljivo zmešamo. Iz 4 beljakov in ščepca soli stolčemo čvrst sneg in dodamo pripravljeni masi.
Modelčke napolnimo do ¾ višine z maso in postavimo v pekač z vročo vodo.
Kipnik pečemo v zagreti pečici pri 170°C ca. 20 minut.
Kipnik stresemo na tople krožnike, dodamo toplo dušeno kutino in po želji cimetov sladoled.
Sestavine za kutinov ragu
1 kg zrelih kutin
250 g sladkorja
250 ml jabolčnega soka
5 cimetovih palčk
2 lista želatine
Priprava dušene kutine
Kutino olupimo in odstranimo peške ter narežemo v grobe kocke. Lupino in peške shranimo.
Iz sladkorja in malo vode skuhamo karamelo, zalijemo z jabolčnim sokom, dodamo cimet in lupino s peškami. Vse skupaj 30 minut kuhamo in nato precedimo. Prelijemo na kutinove kocke.
Enkrat zavremo, odcedimo sok in kocke vsujemo v pekač. Tega pokrijemo z alu-folijo in postavimo v pečico segreto na 160 Cº. Dušimo dokler ne postane kutina mehka.
Toplo dušeno kutino postrežemo k makovemu kipniku.