Mačehe za jesenski okras

Mačeha je številka ena med jesenskimi rastlinami za zasajanje grobov, okrasnih gredic ter cvetličnih posod. V tem času skoraj ni drugih tako bujno cvetočih rastlin, ki ne bi bile občutljive na mraz. Poleg tega pa mačeha navadno dobro prezimi in je v čudovit okras tudi spomladi.

Mačehe dobro prenašajo nizke temperature.  Najlepše uspevajo na sončni legi, prenesejo  tudi delno senco, a v takih razmerah nekoliko manj cvetijo. Če je le možno, sproti odstranimo vse odcvetele cvetove. Slednje je še posebej pomembno pri velikocvetnih sortah, saj te že po svoji naravi nastavijo manjše število cvetnih popkov.

Nekako je obveljalo pravilo, da jih sadimo na grobove, pa vendar so lep okras tudi v gredicah naših domov. Mačehe so namreč izredno hvaležne rastline. V veselje so nam v velikih parkovnih nasadih, sadimo jih med trajnice, v korita, posode in drugo. Najbolj učinkovita zasaditev je, če posadimo v gredico mačehe v skupine po tri, pet, sedem sadik skupaj. Ob načrtovanju zasaditve bodimo pozorni na barve cvetov, ki naj bodo usklajene s preostalo zasaditvijo.

Mačehe redno zalivamo, tudi pozimi, ko ni zmrzali. Suho vreme jim ne ustreza, saj se pretegnejo in nato hitro odcvetijo. Redno odstranjujmo uvele cvetove in plodove s semeni. S tem bomo rastlino spodbudili k obilnejšemu cvetenju. Za občasno dognojevanje z gnojilom nam bodo hvaležne in naš trud bodo zagotovo nagradile z dolgotrajnim in obilnim cvetenjem, ki se bo raztegnilo od jeseni do pozne pomladi.