Lunine mene za lepši pridelek v zelenjavnem vrtu

Vpliv lune na gojenje zelenjave so opazili že naši predniki. Luna vpliva preko vode in z lastno gravitacijo na razvoj korenin in listov, količino vode v rastlinah in njeno absorpcijo in na kaljenje semen. Vpliv lune je najbolje viden v količini pridelka.

Za lepši in obilnejši pridelek lahko pa upoštevate nekaj preprostih nasvetov, ki se nanašajo na lunine mene:

Ko se luna debeli, ko raste – prvi krajec: presajamo lončnice, sejemo listnato zelenjavo, ki ima nadzemne plodove in ne potrebuje močnega koreninskega sistema (brokoli, paradižnik, solata…), sejemo trato, v prvi polovici prvega krajca sadimo rože, ki jih gojimo zaradi lepote, sadimo vrtnice, razmnožujemo rastline s potaknjenci. V drugi polovici prvega krajca sadimo maline, kosmulje, robide, ribez. V času debeljenja lune nabiramo zelišča, ki jih gojimo zaradi eteričnih olj in tista kjer uporabimo cvetove in liste.

Ko se luna tanjša, torej se krči – zadnji krajec: sejemo in sadimo zelenjavo, ki rodi pod zemljo (korenje, redkvica, krompir…), sejemo grah, gnojimo s kompostom ali hlevskim gnojem, odstranjujemo plevel, obrezujemo, pobiramo seme, sušimo zelišča, cvetove in sadje in nabiramo zelišča, pri katerih uporabimo korenine.

Jagode sadimo v prvi polovici zadnjega krajca, drevje pa sadimo v drugi polovici zadnjega krajca.

Zelje in fižol sadimo ob mlaju.

Oglas