Lovor

Posušeni listi lovorja se uporabljajo za zdravljenje revmatizma, bolečinah v sklepih, shizofreniji, stresu, za spodbujanje apetita in kot pomirjevalo. Olje iztisnjeno iz jagod se uporablja kot zdravilo za razdraženo kožo, bolečinah v ušesu, astmi, različnih vnetjih in tegobah s sečili.

Iz lovorjevih jagod pridobivajo eterično olje, ki se uporablja tako za zdravila kot kozmetične namene. Prepoznan kozmetični izdelek narejen iz lovorjevega olja je lovorjevo milo, ki postaja zaradi svojih pozitivnih učinkov vedno bolj popularno.

Listi lovorja so izjemno močno naravno zdravilo, čeprav ga pri nas uporabljamo predvsem kot začimbo. Lovorjev čaj deluje protivnetno, odpravlja napihnjenost, uravnava sladkor v krvi, krepi srce in je dobrodošel v stresnih situacijah. Z ohlajenim lovorjevim poparkom si lahko na naraven način odpravimo prhljaj ter izboljšamo rast las.

V času prehladnih obolenj, je lovor nepogrešljiv proti kašlju. Poleg čaja, si naredimo še obloge. V vodi skuhajte 10 listov lovorja, nato v mlačno tekočino pomočite krpo ter si s tem naredite oblogo na prsih. Ponovite večkrat na dan.

Lovor nabiramo v lepem, suhem in sončnem vremenu. Jeseni imajo listi največ arome. Cele in nepoškodovane veje sušimo v senčnem prostoru, da se aroma in barva listov čim bolje ohranita. Suhe liste lovorja potrgamo z vej in jih hranimo v papirnatih vrečkah. V kulinariki lahko uporabimo sveže ali posušene lovorjeve liste, vendar sčasoma lovor izgubi aromo, zato stare liste zavržemo. Če si sami pripravimo mleti lovor, ga shranimo v steklenem kozarčku.

Oglas