Lokalne energetske skupnosti možen odgovor na visoke cene elektrike


Cene energentov, tudi električne energije, so v zadnjem obdobju prisilile ljudi, da razmišljajo, kako bi naraščajoče stroške omejili. Dravinjski poslovni klub (DPK) je tako pred dnevi pripravil posvet, na katerem so govorili o razvoju lokalnih energetskih skupnosti. Svoje izkušnje na tem področju so predstavili predstavniki podjetja Sonce Energija.
Vodja razvoja in inovacij pri omenjenem podjetju Gregor Novak je med drugim dejal, da so naredili že 40 skupnosti sončnih elektrarn v Sloveniji in povezali kar nekaj ljudi tako na vaseh kot v mestnih jedrih: »Na takšen način se lahko tisti, ki se vključijo v takšno skupnost nekako zaščitijo glede cene za naslednja leta. Cene na trgu, ki lahko gredo precej gor, tako na njih nimajo vpliva, ampak ostanejo v nekem varnem cenovnem okviru.«
Skupnostno samooskrbo s sončno energijo priporočajo tako posameznikom, podjetjem in lokalnim skupnostim. Da gre za dobro stvar, je prepričan tudi predsednik DPK Tadej Slapnik. Daljši članek je objavljen v lokalnem časopisu NOVICE. (Jure Mernik)