Lesna galanterija Gajšt iz Zgornje Polskave: »Stopnice so srce vsake stanovanjske hiše«

Pod imenom Lesna galanterija Gajšt že od leta 1989 deluje majhno družinsko podjetje, ki ga je ustanovil Daniel Gajšt. Osrednja dejavnost podjetja je izdelava lesenih masivnih stopnic. »Stopnice so srce vsake stanovanjske hiše,« pravita oče in sin Gajšt, ki sta danes prepoznavna kot mojstra za stopnice, masivno pohištvo in druge lesene unikatne izdelke.

Kako se je pravzaprav začela ta družinska dejavnost?

»Doma smo iz Sestrž, kjer je oče Jože imel majhno mizarsko delavnico, žal je hitro umrl in s tem se je končala moja pomoč v njegovi delavnici, ne pa tudi ljubezen do lesa,« pove Daniel Gajšt. Poklicno je začel v drugih vodah – na Slovenskih železnicah in v Livarni, ko pa sta se z ženo preselila na Zgornjo Polskavo, je v majhni delavnici v hiši začel z mizarsko obrtjo. Po nekaj letih je proizvodnjo selil v nove prostore ob hiši.

Delavnica ostaja v družini

Z ženo Mileno so se jima rodili trije otroci. Najstarejši Tomaž je akademski glasbenik in igra trobento, najmlajša Urška se prav tako ukvarja z glasbo – predvsem petjem in poučevanjem petja. Boštjan Gajšt pa nadaljujejo očetovo tradicijo dela z lesom, saj je tudi končal srednjo in višjo lesarsko šolo ter je danes nosilec dejavnosti obrti. Danes delata sama z očetom, včasih je bilo tudi šest zaposlenih.

Daniel je začel s stopniščnimi in balkonskimi ograjami, ki so sčasoma postajale vedno zahtevnejših oblik. Kmalu so prerasle v »samonosne« lesene stopnice v najrazličnejših izvedbah. »Stopnic smo do danes izdelali zelo veliko. So iz slovenskega lesa, prevladujeta hrast in jesen. Čas izdelave stopnic je odvisen od same zahtevnosti in velikosti stopnic. Včasih prvi steber na določenih stopnicah delaš tako dolgo kot druge preprostejše stopnice v celoti. So pa tudi stopnice, za katere se čas izdelave meri v tisočih urah … Stranka nas običajno pokliče v prazen prostor, izrazi svoje želje, nato se naredi slikovni izris,« pripovedujeta sogovornika.  Njihove stopnice nosijo v sebi pridih preteklosti, saj jih dostikrat krasijo struženi in rezbarjeni elementi. Sledijo pa tudi sodobnim trendom, ki jih narekuje današnji čas.

Več o unikatnem pohištvu, strugarskih in rezbarskih storitvah ter o priznanjih in načrtih in preživljanju prostega časa Boštjana in Daniela Gajšta pa v oktobrski tiskani izdaji Bistriških novic. (D.G., Foto: Lesna galanterija Gajšt)