Lana Prosenak: Želim si dati svetu, kar mu lahko dam

Lana Prosenak iz Slovenske Bistrice je v juliju postala prva diamantna maturantka Srednje šole Slovenska Bistrica in se po rezultatih mature uvršča med 18 najuspešnejših slovenskih maturantov.

Dosegli ste najvišji rezultat na splošni maturi izmed vseh dijakov do sedaj, ki so šolanje zaključili na bistriški gimnaziji. Kako vam je to uspelo?

Že skozi vsa štiri leta sem si uspela nabrati precej znanja, zato na koncu ni bilo potrebno več toliko dela. Zagotovo je bilo sicer maturitetno obdobje namenjeno predvsem učenju, a je takrat bilo po večini treba le še malce ponoviti snov in se preizkusiti pri reševanju starih izpitnih pol. Vloženega je bilo res precej truda, bistvena stvar pa menim, da je bila veselje do pridobivanja novega znanja, zato dela nikdar nisem dojemala kot muko.

Matura kot »izpit zrelosti« lahko na dijakih pusti veliko sledi stresa. Kako se vi soočate z njim?

Maturitetno obdobje zame na koncu ni bilo tako stresno, kot sem pričakovala, morda tudi zato, ker so bili izpiti eden za drugim in sploh nisi imel kaj dosti časa za živčnost. Nekih hudih težav s stresom tudi sicer nisem imela, če pa že, pa po navadi pomaga ureditev lastnih misli in sprememba pogleda na položaj, kadar je to potrebno.

Maturo iz psihologije in slovenščine ste opravili najboljše v državi. Ste pričakovali tako dober rezultat?

Na to, da je tako dober skupni rezultat možen, sem sicer kdaj v preteklosti bežno pomislila, nikoli pa ga nisem zares pričakovala, saj se lahko pri maturi hitro kaj zalomi. O tem, da bi lahko bila pri katerem predmetu celo najuspešnejša v državi, pa prej sploh nisem razmišljala, saj na maturo nikoli nisem gledala kot na tekmovanje z drugimi.

Že med šolanjem ste dosegali odlične rezultate, ste prejemnica zlatih in srebrnih priznanj na državni ravni na različnih področjih … Kaj je tisto, kar vas žene naprej?

V življenju me žene predvsem želja po spoznavanju novih stvari in razvijanju same sebe.

Med drugim ste strastna bralka, lansko leto ste zapisali tudi najboljši esej v državi. Zakaj se vam branje zdi pomembno?

Ena najlepših stvari je spoznavati misli drugega ter zgodbe, ki se stvarijo v njegovi domišljiji, ali tiste, ki jih je doživel, in že to bi moral biti dovoljšen razlog za branje, poleg tega pa z branjem lahko spoznamo marsikaj novega, denimo kaj več o zgodovinskih dogodkih, o katerih pogosto vemo premalo. Seveda branje prinaša tudi povsem praktične koristi, kot je na primer širjenje besednjaka, razvijanje lastnega sloga, in če si vsaj malce pozoren tudi na to, še sprotno utrjevanje pravopisnih pravil. Ena izmed najpomembnejših posledic, ki jih prinaša branje, pa je prav gotovo ta, da se s spoznavanjem zgodb povsem različnih ljudi učimo sprejemanja drugih in njihovih pogledov na svet.

Kaj je za vas smisel življenja?

Razvijati samo sebe in izkoristiti življenje, kolikor je mogoče – izkusiti čim več ter spoznavati sebe in svet. Hkrati pa je moj smisel tudi dati svetu, kar mu lahko dam – trenutno to morda še res ni prav dosti, a mislim, da že male stvari štejejo in predstavljajo pomembne začetne korake. Pri tem je najpomembnejše ustvarjanje, ker je edini način, da v svet prineseš nekaj novega.

Več o Lani Prosenak pa v aktualni avgustovski izdaji Bistriških novic. (A. Sobočan)

 

Oglas