Lambrechtov dom: Strošek dviga plač bi bilo krivično prevaliti na stanovalce

Podražitev. Zaradi dviga plač zaposlenih v socialnem varstvu se obeta podražitev oskrbnin, v povprečju za slabih šest odstotkov.

Direktorica konjiškega Lambrechtovega doma Irena Vozlič Stjepčević dvig plač osebja v domovih seveda podpira, saj na prenizke plače opozarjajo že leta.
“Zelo krivično pa bi bilo, da se strošek dviga plač prenese na pleča stanovalcev, saj vemo, da so pokojnine nizke,” pravi.
Mnogi stanovalci dviga oskrbnin morda ne bodo zmogli. Trenutno se cene dnevne oskrbe gibajo od dobrih 20 pa do okoli 36 evrov, odvisno od vrste oskrbe.
Vsekakor pa tudi domovi vedno težje krmarijo med finančnimi obveznostmi, saj se je v zadnjem obdobju praktično vse precej podražilo, od cen elektrike in drugih energentov do živil. Svoje je pridala še epidemija, saj breme predstavlja tudi strošek zaščitne opreme, razkužil in čistil, aparatov za razkuževanje in podobno. “V prihodnje bo delovanje domov tako zelo zahtevno, marsikje bodo likvidne težave,” napoveduje Vozlič Stjepčević.
Celoten prispevek o tem, tudi številu prostih mest v domovih in epidemioloških razmerah, pa preberite v zadnji številki lokalnega časopisa NOVICE.

 

 

Oglas