Kvašeni flancati

Sestavine

1 kg moke, 1 žlička soli, 1 pecilni prašek, 5 dag sladkorja, 1 vanilijev sladkor, 2–3 rumenjaki, 2 žlici ruma, naribana limonina lupina, 3 dag kvasa, 5 dag masla, 7 dl toplega mleka, maščoba za cvrtje (mast ali mešanica masti in olja)

Priprava

Moko presejemo in vanjo pomešamo pecilni prašek. Ob robu sklede damo sol in v jamico sredi moke vse sestavine, razen masla in kvasa. Kvas posebej raztopimo v treh žlicah mleka in malo sladkorja. Z eno roko dolivamo mleko, z drugo mešamo sestavine z moko. Dodamo vzhajan kvas in mleko.

Testo naj bo mehkejše kot za potico. Prilijemo raztopljeno maslo in ga gnetemo 20 minut. Pokrijemo, da vzhaja uro in pol.

Testo nato razvaljamo na debelino enega prsta in razrežemo v tri prste široke pravokotnike. Vsakega dvakrat zarežemo. Polagamo jih na pogrnjeno desko; pokriti naj vzhajajo 45 minut.

V maščobo polagamo gornjo stran in posodo pokrijemo. Nato jih obrnemo in odkrite cvremo še po drugi strani. Preden jih ponudimo, jih potresemo s sladkorjem.