Sestavine:
- 160 g na majhne kocke narezane slanine
- 2 srednje velika pora
- 1,2 kg krompirja
- 350 ml sladke smetane
- 150 ml kisle smetane
- 170 g naribanega sira (edamec, grojer, gauda)
- olje
- sol in poper
- ščepec mletega muškatnega oreščka
Priprava:
- korak:
Olupljen krompir narežemo na približno pol centimetra debele kolobarje. Por očistimo in operemo. Po dolžini ga prerežemo na pol, nato pa obe polovici zrežemo na ožje rezine.
- korak:
Na žlici olja hrustljavo prepražimo kocke slanine. Ko jih poberemo iz ponve, jih shranimo na krožniku. V ponev dodamo še malo olja in na hitro prepražimo še por. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Ponev odstavimo in por zmešamo s prepraženo slanino.
- korak:
Pekač namastimo z oljem in po dnu pekača razporedimo polovico krompirjevih kolobarjev. Prekrijemo jih z mešanico pora in slanine. Po zelenjavi potrosimo polovico naribanega sira. Po naribanem siru razporedimo preostale krompirjeve kolobarje.
- korak:
Sladko smetano zmešamo s kislo smetano, poprom in soljo. Z mešanico prelijemo zloženko, pekač pokrijemo z alu folijo in eno uro pečemo v na 180 stopinj Celzija ogreti pečici. Po eni uri odstranimo folijo in po krompirju potrosimo preostanek naribanega sira. V pečici pečemo še 20 minut oziroma toliko časa, da se sir po vrhu zlato rjavo zapeče.