Krompir pobiramo na dan za korenino in shranimo v temnem prostoru

Prvi mlad krompir pobiramo od meseca junija naprej. Pobiramo ga postopoma, toliko kolikor ga potrebujemo za pripravo jedi. Načeloma lahko pobiramo gomolje, ki so veliki kot jajce. Odvisno je tudi od sorte, ki jo sadimo. Krompir za skladiščenje pobiramo, ko zeleni deli krompirja porumenijo in se poležejo.
Krompirja ne izkopavamo v vročem vremenu. Izkopani gomolji se ne smejo pregreti zaradi predolgega ležanja na soncu. Najbolje gomolje osušimo tako, da jih damo zaboje, jih zasenčimo in pustimo, da se presušijo na vetru. Tako sušenje je najboljše pri ročnem prebiranju. Šele osušen in ohlajen krompir je primeren za daljše skladiščenje.

Mlad krompir ne skladiščimo, saj je namenjen sprotni uporabi. Na hladnem počaka teden dni. Krompir za skladiščenje, ki ga poberemo na dan za korenino, bo počakal do naslednje pomladi, brez da bi prehitro začel odganjati nove poganjke. Shranimo ga v večjih zabojih, ki jih postavimo v klet. Kadar je klet ali shramba precej svetla, spravljen krompir dodatno prekrijemo z večjim kosom blaga, da ga zaščitimo pred svetlobo, ki bi sprožila zelenenje in kaljenje ob koncu zime.