Krompir Dauphine

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 kg krompirja
  • 300 ml sladke smetane
  • 150 ml mleka
  • 3 stroki česna
  • košček masla
  • žlička soli
  • sveže mleti poper
  • 150 g naribanega sira

 

Priprava:

  1. korak:

Olupljen krompir narežemo na tanke lističe, skoraj tako kakor za čips. Česen olupimo in stremo z nožem. Globlji pekač za narastke namastimo s koščkom masla.

  1. korak:

Na kuhalnik pristavimo lonec s smetano, mlekom in strtim česnom. Dodamo krompirjeve lističe, začinimo s poprom in soljo ter pustimo, da rahlo vre 4 minute. Vmes nežno premešamo, da se ne sprimejo skupaj ali na dno lonca.

  1. korak:

Krompirjeve lističe s penovko poberemo iz lonca in razporedimo po pekaču ter jih prelijemo z mešanico mleka in smetane, še prej odstranimo strt česen. Po vrhu potrosimo nariban edamec ali gavdo, nato pa pekač za 50 minut potisnemo v na 180oC ogreto pečico, dokler krompir na vrhu ne dobi hrustljave zlato rjave skorje.

Ta priloga, ki je sicer znamenita jed francoske kulinarike, bo na prazničnem obedu navdušila vse ljubitelje krompirja.