Krhka pita s koprivami in šparglji

Sestavine za 4 osebe:

  • 350 g krhkega slanega testa
  • žlica masla
  • malo oljčnega olja
  • 500 g kopriv – mladi vršički in listi
  • 250 g špargljev (najbolje divjih)
  • 2 mladi čebulici
  • 500 g skute
  • 2 jajci
  • sol in poper
  • 100 g naribanega parmezana

Priprava:

  1. korak:

Koprive previdno operemo in odcedimo. Špargljem potrgamo olesenele konce, nato pa jih narežemo na krajše koščke, mlado čebulico sesekljamo.

  1. korak:

V veliki ponvi razpustimo maslo, dodamo malo olja in vanjo stresemo mlado čebulico, koprive in šparglje. Na zmernem ognju med občasnim mešanjem pražimo dokler koprive ne upadejo, šparglji pa se malo zmehčajo.

  1. korak:

Model za pito dobro namastimo z maslom. Slano krhko testo naj bo debelo približno centimeter. Z njim obložimo pomaščen model tako, da testo s prsti pritisnemo ob dno in obod modela. Testo na več mestih z vilicami prebodemo.

  1. korak:

Po testu enakomerno razporedimo koprive in šparglje in prelijemo z zmesjo, ki smo jo prej pripravili iz skute, jajc, soli in popra. Na koncu pito potrosimo z naribanim parmezanom. Pito pečemo približno 45 minut na 200 stopinj Celzija.

Predlog:

Slano krhko testo lahko kupimo ali ga pripravimo sami iz 250 gramov moke, 100 gramov masla, žličke soli in 10–12 žlic ledeno mrzle vode.

 

 

Oglas