Krhka breskova pita z meto

Sestavine:

  • 4 dobro zrele breskve
  • 1 vanilijev sladkor
  • med
  • meta

Krhko testo:

  • 200 g ostre moke
  • 125 g masla
  • 4 žlice sladkorja
  • 3 rumenjaki

Priprava

  1. korak:

Za krhko testo stepamo rumenjake in sladkor, da dobimo gosto kremo. Dodamo na lističe narezano maslo, potem pa postopoma vmešamo moko. Ko se sestavine začnejo povezovati, na hitro zgnetemo v gladko testo. Če je preveč lepljivo, dodamo še malo moke. Kroglo testa ovijemo v prozorno folijo, v hladilniku naj počiva eno uro.

  1. korak:

Testo razvaljamo na pomokani mizi pribl. 5 mm debelo. Položimo ga v namazan model in ga s prsti nežno potisnemo na dno. Porežemo testo, ki gleda čez rob modela, po dnu pa ga prešpikamo z vilicami. Obložimo ga z alu folijo, ga obtežimo z rižem ali s suhimi stročnicami in položimo v na 160oC ogreto pečico za 15 minut.

  1. korak:

Model vzamemo iz pečice, odstranimo folijo z oblogo, na pol pečeno testo na gosto obložimo s tankimi breskvinimi krhlji. Potresemo z vanilijevim sladkorjem in pečemo še 25 minut. Pito ohladimo do mlačnega, nato pa jo pokapljamo z medom in potresemo z metinimi lističi.