Kraljevska začimba – bazilika v vrtu

Bazilika je enoletnica, ki pri nas zaradi prenizkih temperatur ne prezimi. Zato jo vzgajamo iz sadik ali z direktno setvijo na gredice. Bazilika je zelo primerna tudi za vzgojo v lončnih zasaditvah. V tem primeru v lonec presadimo sadike ali pa direktno sejemo v lonec, kjer bo rasla celo sezono.

Baziliko na vrtu najbolje vključimo tako, da jo sadimo v bližino plodovk, predvsem paradižnika. Odlično se ujameta skupaj na vrtu, tako kot v kulinariki. Bazilika s svojimi eteričnimi olji odganja škodljivce, s cvetenjem pa privablja opraševalce, ki povečajo pridelek na plodovkah. Bazilika potrebuje vlažna in s hranili bogata tla. rastline potrebujejo predvsem v vročem delu leta.

Baziliko obiramo celo sezono, postopoma, ko jo potrebujemo. Na prostem jo pobiramo od konca maja do konca avgusta. Obiramo starejše liste, mlajše pustimo za nadaljnjo rast. S trganjem rastnih vršičkov nadzorujemo njeno razrast. Pazimo le, da je na začetku sezone ne oberemo preveč naenkrat, da imamo njene aromatične liste konstantno na voljo.

Pri zeliščih največ dobimo pri sveži uporabi. S sušenjem bazilika izgublja svoje aromatične sposobnosti, zato je najbolje baziliko shraniti v obliki pesta. Zamrzovanje ne pride v poštev, saj mraza ne prenaša.

Oglas