Krajanom Bezine sinoči zagotovili cisterne s pitno vodo, v naselju Gračič to popoldne

Krajanom na območju Krajevne skupnosti Bezina so sinoči vendarle zagotovili cisterne s pitno vodo, to popoldne jih bodo še krajanom v naselju Gračič. Več podrobnosti o nedeljskem onesnaženju vodnih virov v sistemu Gračič – Bezina pa še vedno ni jasnih. Voda še vedno ni primerna za gospodinjsko rabo.

Že od nedelje zjutraj, ko je v vodovodnem sistemu Gračič – Bezina prišlo do onesnaženja (predvidoma s sfekalijami), so krajani zaselkov, ki se napajajo iz tega vodovoda, brez pitne vode. Krajani so si morali vodo za pitje in kuhanje kupovati sami, glede umivanja in pranja pa se je vsak moral znajti po svoje.

Pod tuš v športne dvorane, po vodo v Bezino in Gračič

Včeraj so krajanom z območja konjiške občine omogočili, da se ob jutrih in večerih stuširajo v prostorih konjiške športne dvorane, in sicer med 6. in 8. uro ter med 18. do 22. uro. Ob prihodu se morajo javiti pri hišniku Davorinu Baumanu, saj so pripravili posebne garderobe za krajane Bezine. Telovadnica bo zanje odprta tudi med koncem tedna, in sicer med 16.00 in 18.00 uro.
Sinoči so v sodelovanju s konjiško Občino na dveh lokacijah v Bezini namestili tudi cisterne s pitno vodo. Cisterni z vodo so postavili na spodnjem športnem igrišču in pri domu krajanov, kjer si uporabniki lahko natočijo vodo za pitje in kuhanje.
Iz omenjenega sistema se napaja tudi nekaj gospodinjstev iz območja občine Zreče (Gračič). Tudi njim so omogočili tuširanje, in sicer v stari telovadnici v Zrečah danes, v petek, od 19. do 21. ure, v soboto od 7. do 9. ure in od 18. do 21. ure. V nedeljo lahko krajani uporabljajo tuše v novi telovadnici v Zrečah od 7. do 9. ure in od 18. do 20. ure, v ponedeljek od 6. do 8. ure.
Prav tako bosta danes, v petek, 17. 11. 2023, okoli 16. ure, v naselje Gračič, dostavljeni dve cisterni s pitno vodo, so to popoldne sporočili z Občine Zreče.
Predsednik KS Bezina Matic Petraš nam je danes sporočil, da več podrobnosti o nedeljskem dogodku še ni znanih, prejel namreč še ni nobenega poročila o (ne)ustreznosti vode. Dokler ne ugotovijo, kaj točno se je zgodilo, dve zajetji ostajata izločeni iz sistema. Uporabnikom svetuje, da iz svojih napeljav spustijo vso onesnaženo vodo.
“KS se zahvaljuje za pomoč pri prevozu in postavitvi cistern s pitno vodo Iztoku Leskovarju in Občini Slovenske Konjice,” je še dodal Petraš.

Kaj točno se je zgodilo? Kdo je odgovoren? 

Kaj točno se je v nedeljo zgodilo pri vodnih virih, ki napajajo vodovodni sistem Gračič – Bezina, da je prišlo do onesnaženja, torej uradno še vedno ni jasno.
S Policije so nam sporočili, da so policisti v nedeljo sicer odvzeli vzorce onesnažene vode, vendar “nismo akreditirani za analizo in odvzem, tako da bi morali v KS Bezina obvestiti NJIZ, ki je akreditiran za odvzeme in analizo odvzetih vzorcev.”
Prav tako so nam sporočili, da policisti ne preiskujejo, kdo je odgovoren za onesnaženje, saj “nismo pristojni prekrškovni organ, naše ugotovitve smo dostopili v reševanje Zdravstvenemu inšpektoratu. Naši nadaljnji postopki so odvisni od ugotovitev inšpekcijskih služb. Če bo obstajal sum storitve kaznivega dejanja, bomo seveda preiskovali v tej smeri.”
Cel kup vprašanj smo posredovali zdravstvenemu inšpektoratu, a nam od ponedeljka še niso uspeli posredovati odgovorov.
Za navodila, kako naj po onesnaženju ukrepajo prebivalci, kako naj zagotovijo ustrezno čiščenje notranjih napeljav in naprav, in nekaj drugih pojasnil smo prosili tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje, odgovora tudi od njih še nismo prejeli.
Krajani sicer na terenu še vedno zbirajo podpise za peticijo, s katero zahtevajo, da se dolgoletne težave s pitno vodo v njihovem kraju nemudoma rešijo. Vsaj del krajanov vztraja, da mora njihov zasebni vodovod preiti v javno upravljanje.
(N. K., Foto: Facebook)

Preberite tudi:

Povzročitelj onesnaženja vode v sistemu Gračič – Bezina še ni znan, voda je še oporečna

 

Onesnažena voda v sistemu Gračič – Bezina: Občina predlaga prenos lastništva vodovoda

Na območju vodovodnega sistema Gračič – Bezina onesnaženje: “Voda ima okus po gnojnici!”