Kozjansko in Obsotelje: poleg koronavirusa tla zamajal še potres

V Šmarju pri Jelšah in Rogaški Slatini število okuženih s koronavirusom še kar narašča. Poleg tega je prebivalce Kozjanskega in Obsotelja zjutraj prestrašil še potres.

Zaskrbljujoče je, da število okuženih še kar narašča tudi v šmarskem domu upokojencev.
Po zadnjih podatkih Občine je okužba potrjena že pri 18 stanovalcih in štirih zaposlenih. Še pet stanovalcev ima povišano telesno temperaturo in tudi zanje predvidevajo, da so okuženi. Ponoči novih vročičnih stanj ni bilo.
Na pomoč jim je včeraj priskočila tudi kipa zdravstvenih delavcev iz Bolnišnice Celje s svojo opremo. Odzvali so se že tudi drugi zdravstveni zavodi, ki bodo s kadrovskimi in drugimi viri pomagali pri oskrbi starejših.
Včeraj so zagotovili še dodatne prostore za izolacijo okuženih stanovalcev. Vseskozi poostreno spremljajo zdravstveno stanje stanovalcev in sproti obveščajo svojce obolelih.

Janša: od vas naj se učijo

Po zadnjih uradnih podatkih je v šmarski občini 41 oseb s potrjeno okužbo, to je 8 več kot v petek.
Včeraj je občino obiskal predsednik vlade Janez Janša, se srečal z županom Matijo Čakšem in člani občinskega štaba civilne zaščite. Kot je dejal, ga za Šmarčane ne skrbi, ker se bodo znali organizirati. Prosil pa je, da občina svoje izkušnje deli z vso Slovenijo, navajajo na Občini.

Število okuženih narašča tudi v Rogaški Slatini

Število potrjeno okuženih z novim koronavirusom je naraslo tudi v občini Rogaška Slatina. Včeraj dopoldne je bilo tam že 13 oseb s potrjeno okužbo.
V občinah Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje je po ena oseba s potrjeno okužbo.

Še živ spomin na leto 1974

Potres leta 1974 na Kozjanskem. Vir: ARSO

Kot da še to ni dovolj, pa je danes zjutraj potres močno prestrašil tudi prebivalce Kozjanskega in Obsotelja. Pri starejših prebivalcih je še zelo živ spomin na hud potres, ki je Kozjansko prizadel leta 1974. No, takrat je bilo najbolj prizadeto tudi Šmarje pri Jelšah.
Jutranji potres z magnitudo 5,3 je imel epicenter v bližini Zagreba in kot poročajo hrvaški mediji, naj bi terjal tudi eno smrtno žrtev.
Mnogi prebivalci Kozjanskega in Obsotelja so prestrašeni klicali pristojne službe, a naj ta potres pri nas po zdaj znanih podatkih ne bi povzročil škode.
Kot je za STA povedala županja Kozjega Milena Krajnc, za zdaj nima podatka, da bi potres povzročil kakršnokoli škodo, odpravlja pa se na ogled terena.
Župan Podčetrtka Peter Misja pa je za STA pojasnil, da je že bil na terenu in da na prvi pogled potres ni povzročil nobene škode na objektih.
Tiskovna predstavnica občine Šmarje pri Jelšah Sergeja Javornik je za STA dejala, da so prejeli številne klice vznemirjenih občanov, vendar doslej nihče ni prijavil nobene škode.
(Nina Krobat)