Konjiško, Zreško, Vitanjsko: jutri pouk bo, a če lahko, naj učenci ostanejo doma

V šolah na Konjiškem, Zreškem in Vitanjskem jutri pouk bo, a tisti, ki lahko, naj ostanejo doma. Zapirajo tudi konjiško knjižnico in športno dvorano.

Iz osnovnih šol na Konjiškem, Zreškem in Vitanjskem starše pozivajo, da naj tisti učenci, ki lahko, že jutri ostanejo doma. Tak poziv so staršem posredovali iz vseh konjiških osnovnih šol, to je Ob Dravinji, Pod goro in Loče, prav tako iz šol v Zrečah in Vitanju.
Od jutri do nadaljnjega bo zaprta konjiška knjižnica z enotami v Ločah, Zrečah in Vitanju. Prav tako vrata zapira konjiška športna dvorana. Na konjiški občinski upravi vrat občanom priporočajo, da omejijo stike in poslovanje opravijo preko telefona ali elektronske pošte.

Pouk jutri sicer bo, ponekod drugačen

Povsod bodo za učence, ki bodo prišli v šolo, jutri imeli pouk.
Na šoli Ob Dravinji bo pouk v takšni obliki, da bodo najbolj sledili priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Na šoli Pod goro bodo pouk skušali izpeljati v naravi. V Vitanju jutri pričakujejo predvsem učence prve triade, v Zrečah pa se bodo jutri zlasti posvetili pripravam učencev na pouk ‘na daljavo’, ko bodo šole zaprte.

Vrtec Slovenske Konjice

Vrtec Slovenske Konjice na usmeritve pristojnih ustanov glede nadaljnje organizacije še čaka. Jutri (v petek) bodo vse enote odprte.
Glede na poročanja pristojnih organov tudi v vrtcu svetujejo, da naj tisti otroci, ki lahko, že jutri ostanejo doma. Glede organizacije in delovanja vrtca v naslednjem tednu bomo starše obvestili predvidoma jutri, takoj ko dobimo informacijo s strani pristojnih.

Bo varstvo?

Kot je znano, bodo od ponedeljka vse šole in vrtci zaprti. V omenjenih šolah danes popoldne še čakajo navodila ministrstva glede pouka v času zaprtja šol, do 14.30 ure jih še niso dobili, tudi glede napovedane organizacije varstva za nujne primere.
Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je danes namreč izjavil, da bo za otroke staršev, ki bodo zaradi narave dela morali nujno v službo, zagotovili varstvo, skladno s priporočili NIJZ.
“Mnogi starši delajo v najbolj kritičnih sektorjih države, ki so pomembni, da država deluje naprej. Če imajo otroke doma, sami ne morejo v službo. Zato bomo v sladu z navodili NIJZ organizirali varstvo za take starše, ki jih nujno potrebujemo v službi,” je napovedal Pikalo.

Nadomestilo zaradi varovanja otrok

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer pa je pojasnila, da staršem, ki bodo ostali doma zaradi varovanja otrok, kljub nekaterim predhodnim različnim informacijam po zakonu o delovnih razmerjih pripada 50-odstotno nadomestilo plače.
(Nina Krobat)