Konjiško, Zreško, Vitanjsko: Epidemija je poslabšala duševno zdravje otrok, več motenj hranjenja

Več stisk. Naši psihologi zaznavajo več duševnih težav, pri mladih zlasti motenj hranjenja.
Piše: Mateja Rubin, psihologinja v CKZ Slovenske Konjice

Mateja Rubin, psihologinja

Ker smo morali v času koronavirusa svojo dnevno rutino na novo organizirati, je pri marsikom šolanje na daljavo, delo od doma ter usklajevanje poklicnega življenja z zasebnim prineslo nove in drugačne izzive, katerih nismo bili vajeni.
Tako kot drugod tudi na Konjiškem, Zreškem in Vitanjskem opažamo, da so novi izzivi, negotovost glede prihodnosti, zaskrbljenost za lastno zdravje in za zdravje bližnjih, številne obremenitve in spremembe vplivale na duševno zdravje ljudi.

Stiske so večje

V Centru za krepitev zdravja Slovenske Konjice (CKZ) že ves čas epidemije izvajamo pogovorne ure s psihologom, izvedli smo tudi nekaj delavnic na temo spoprijemanja s stresom, tehnike sproščanja in tesnobo.
V jesenskem času bomo nadaljevali s preventivnimi delavnicami za krepitev zdravja občanov. Opažamo namreč, da je trenutna situacija privedla do marsikatere stiske, nekatere je tudi poglobila. Pri ljudeh, ki so preboleli covid-19, pa tudi pri ostalih, so prisotni številni strahovi in skrbi, povečana zaskrbljenost, občutki negotovosti in zmanjšanje socialnih stikov pa ogroža duševno zdravje ljudi.
V CKZ imamo v obravnavi ljudi, ki imajo zaradi povečanih skrbi poleg telesnih težav tudi težave s spanjem, koncentracijo, dihanjem, na nas se obračajo tudi zaradi podpore pri žalovanju ob izgubi bližnje osebe. Vedno več ljudi pride po pomoč zaradi težav v partnerskih odnosih. Izguba službe, finančna nestabilnost, zmanjšanje medosebnih stikov lahko vplivajo na kakovost partnerskega odnosa, posledično tudi na odnose med starši in otroki.


Vsakdo se kdaj znajde v stiski ali se sooča s težavami, ki se mu zdijo prevelike ali nerešljive. Pogovor dostikrat prinese olajšanje in boljše počutje. V CKZ Slovenske Konjice nudimo brezplačne pogovorne ure za pomoč in podporo pri razreševanju duševnih stisk ali za ohranjanje in krepitev duševnega zdravja.


Stiske pri otrocih in mladih

Nenadne spremembe in dolgotrajne prekinitve rutine lahko pri otrocih in mladostnikih negativno vplivajo na občutek varnosti, kar lahko vodi v stiske.
V zadnjem času je v ZD Slovenske Konjice v okviru Dispanzerja za mentalno zdravje opazen porast stisk pri otrocih in mladostnikih, predvsem gre za motnje hranjenja.
Če starši pri svojem otroku ali mladostniku opažate kakršne koli spremembe (zaprtost vase, osamljenost, spremenjena spalna rutina, zavračanje ali nenehno premišljevanje o hrani, da otrok ali mladostnik veliko časa preživi pred zasloni, se ne druži s prijatelji, je čustveno razdražljiv, ga aktivnosti, ki jih je prej počel, ne zanimajo več …), se lahko obrnete na osebnega zdravnika, ki vas bo napotil v Dispanzer za mentalno zdravje. Trudimo se, da je čakalna doba čim krajša. Starši se lahko obrnejo tudi na Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov, ki deluje v Celju.

Kaj lahko storijo starši sami?

Veliko lahko starši naredite sami za svoje otroke. Pri vzgoji ni samo enega recepta, ki bi bil pravilen, zagotovo pa drži to, da si je potrebno za svoje otroke vzeti čas. Prisluhnite jim. Če starši zaradi številnih obveznosti z otrokom preživijo malo časa, njegove stiske ne bodo opazili pravi čas, to pa lahko vodi v resnejše težave kasneje v razvoju.
Pomembno je tudi, da skupaj z otrokom preživimo kakovosten čas. Če je otrok varen doma v svoji sobi, to še ne pomeni, da je varen tudi pred vsemi pasti družbenih omrežij in računalniških igric.
V zadnjem času opažamo namreč povečanje zasvojenosti tudi na tem področju. Za otroke in mladostnike je pomembno to, da ve, da ste na razpolago, v kolikor bi vas potreboval. Razmislite, kakšne so vaše prioritete in kaj vam je v življenju res pomembno, koliko časa namenjate svojim otrokom ter kako ga preživite. Starši ste najboljši zgled otrokom, razmislite tudi, koliko časa vi preživite pred zasloni.


Brezplačne pogovorne ure
Namen brezplačnih pogovornih ur v Centru za krepitev zdravja Slovenske Konjice je nudenje podpore in pomoči pri razreševanju vsakodnevnih težav ter vzpostavljanja varnih in zaupnih odnosov. Namenjene so vsem, ki se soočajo s težavami ali pa si le želijo dodatne podpore in možnosti za pogovor. Iskanje pomoči je znak moči, ne šibkosti.
Naročite se lahko na telefonu 03 758 17 38 vsak delavnik od 8.00 do 14.00 ure. Za vprašanja ali informacije pa se lahko obrnete tudi na e-mail: psiholog@zd-slovenskekonjice.si, kjer vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.


 

 

Oglas