Konjiško: Vabi že peti literarni festival Spirala

V Splošni knjižnici Slovenske Konjice zaključujejo priprave na peti literarni festival Spirala, ki bo čez teden dni. Prerašča v enega od osrednjih literarnih dogodkov v Dravinjski dolini, s svojo kakovostno vsebino pa pogumno in prepoznavno vstopa tudi v slovenskih literarni prostor. »Dodana vrednost festivala je zagotovo izdaja literarne revije Spirala, ki s svojo vsebinsko in vizualno podobo nagovarja zelo široko literarno sceno. Velik poudarek pri tem prispevajo objave še ne objavljenih literarnih del,« pravi bibliotekarka Ana Miličevič, soorganizatorica festivala Spirala.

Prihajajo kakovostna besedila
Na letošnji literarni natečaj je prispelo skoraj 200 prispevkov, za objavo v literarni reviji Spirala jih je uredniški odbor izbrali 47. Dva najboljša prispevka bodo denarno nagradili. Za najboljše prozno delo bodo podelili 200 evrov in za najboljšo poezijo prav tako 200 evrov. V uredniškem odboru so uveljavljeni pesniki, pisatelji in poznavalci literature; Tonja Jelen, Aleš Jelenko, Maja Furman, Marko Bezenšek in Ana Miličevič, pri ocenjevanju pa so pozorni na kreativnost, slog, jezik, vsebino, inovativnost, sporočilnost, literarno kakovost in vtis posameznega besedila. »Revija je postala del slovenskega literarnega prostora, zanimanje za njen natečajni del pa sega daleč izven lokalnega prostora, tudi preko meja. In to je zagotovo dokaz, da smo na pravi poti, takšnega odziva pa si želimo seveda tudi v prihodnje, kar nam vliva volje za naprej,« poudarja Miličevičeva. V Revija Spirala so objavljene najboljše zgodbe, pravljice in pesmi, ki prispejo na natečaj. V drugem delu revije boste našli kritike in recenzije, prevode, eseje uveljavljenih avtorjev. Vsako leto pa v Spirali najdemo nekaj novega. Letošnja novost je srednješolski natečaj Haiku popotovanja, v katerem so sodelovali dijaki iz Gimnazije Slovenske Konjice.

Prihaja priljubljeni Goran Vojnović
Festivalski program zajema spekter literarnih ustvarjalcev, ki so po vsebini in zahtevnosti primerni za različne ciljne skupine. »Z njimi smo in še vedno poskušamo spodbujati zavest o pomenu literature s poudarkom na razvijanju bralne pismenosti. Na minulih festivalih smo gostili zveneča literarna imena, kot so Tone Partljič, Andrej Brvar, Bina Štampe Žmavc, Vita Mavrič in Vinko Möderndorfer. “Verjamemo, da bo tudi letošnji festivalski program privabil številne ljubitelje kakovostne pisane besede in glasbe. Petkov festival bo razdeljen na dva dela. Pozno popoldne bomo premierno prelistali 5. številko literarne revije Spirala in razglasili zmagovalna prispevka. V večernih urah bo še literarno – pogovorni večer s priznanim literarnim ustvarjalcem Goranom Vojnovićem,« napoveduje Miličevičeva. Goran Vojnović spada med generacijo sodobnih literatov. Kar trikrat je prejel nagrado Kresnik za najboljši slovenski roman. (B. F.)