Konjiško: V Lambrechtovem domu so stanovalci in zaposleni dobro

Lambrechtov dom Slovenske Konjice. Za zdaj se tako stanovalci kot zaposleni dobro počutijo, delo so reorganizirali.

Občasno se med stanovalci pojavljajo prehladi, nekateri pa so prestrašeni, saj spremljajo informacije na televiziji in radiu. So pa po besedah direktorice Lambrechtovega doma Irene Vozlič Stjepčević korenito spremenili organizacijo dela s čim manj menjavanja različnih zaposlenih tako v zdravstveno-negovalni enoti, kuhinji, recepciji, upravi in pomoči na domu.
Nekateri svojci ne pokličejo
Če se pri zaposlenih v domu pojavi prehlad s kašljem, ostanejo doma, stanovalce pa v tem primeru prosijo, da se ne zadržujejo v skupnih prostorih in ne obedujejo v jedilnici, postrežbe so deležni v svojih sobah. »Odkar je država uvedla stroge ukrepe, tudi svojci lažje razumejo in sprejemajo situacijo. Sreča v nesreči je ta, da imamo možnost komuniciranja preko pametnih telefonov in računalnika, ki jih stanovalcem zagotavljamo mi. Kot prvi med domovi smo uvedli možnost video klicev. Kar nekaj svojcev je že izkoristilo to možnost, zadovoljstvo je obojestransko. Žal pa med nami živijo tudi takšni svojci, ki v dveh tednih niso niti enkrat poklicali niti nas niti svojih staršev, ki so v domu,« pravi direktorica. Sicer pa ves čas ozaveščajo stanovalce o pomenu vzdrževanja osnovne higiene; od umivanja rok in higiene kašlja do rednega prezračevanja prostorov. Z njimi se družijo po enotah, skuhajo jim kavo, se skupaj posladkajo. V teh dneh so zaposleni njihovi skrbniki in svojci obenem.

Cene zaščitne opreme poskočile v nebo
Nekaj zaščitne opreme so v teh dneh še kupili in to po bistveno višjih cenah, nekaj so jo dobili od konjiškega štaba Civilne zaščite. »Začeli smo šivati obrazne maske iz bombažne tkanine in gosto tkanega materiala, ki jih bomo lahko oprali in prelikali. Trenutno vsi uporabljamo maske, rokavice in razkužila. Zaščitna sredstva ne uporabljajo le na negovalnih enotah ampak jo koristimo vsi zaposleni. Iz Ministrstva za zdravje so nam sporočili, da lahko pridemo v Ljubljano iskat nekaj dodatnih zaščitnih sredstev. Skoraj nerodno mi je povedati, ampak prejeli smo le pet škatlic mask in šest škatlic rokavic. Če bo prišlo so okužbe s koronavirusom tudi v našem Lambrechtovem domu, se bodo potrebe po zaščitnih sredstvih drastično dvignile. Ob tem naj poudarim, da so cene zaščitnih sredstev v tem času poskočile za 1000 odstotkov, pa tudi več,« ogorčena navaja Vozličeva.

(Več pa v jutrišnji izdaji lokalnega časopisa NOVICE)